Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování polymerů a kompozitů (UCHTML / C093)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C093 - Zpracování polymerů a kompozitů, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozdělení plastů z hlediska zpracování. Rozdělení podle výchozích surovin - chování za tepla; podle prostorového uspořádání makromolekul.Rozdělení na plasty, vlákna, NH, lepidla a kaučuky.Rheologické chování tavenin plastů - tokové vlastnosti plastů, viskozita tavenin, index toku taveniny.Rheologické projevy tavenin plastů a poruchy toku (narůstání za hubicí, lom taveniny, elastická turbulence).Přísady a jejich vliv na vlastnosti a zpracovatelnost plastů. Změkčovadla, maziva a separační činidla, vysokomolekulární modifikátory tekutosti.Plniva, výztuže a vazebné prostředky, pigmenty, opticky zjasňující látky, nadouvadla, antistatika.Stabilizátory oxidace plastů - tepelné stabilizátory, světelné stabilizátory.Retardéry hoření. Biologické stabilizátory - biocidy, biologické odbourávání plastů.Základní zpracovatelské technologie - přípravné práce, lisování a přetlačování.Základní zpracovatelské technologie - kalandrování, vytlačování.Základní zpracovatelské technologie - vstřikování.Základní zpracovatelské technologie - vyfukování dutých těles,tvarování za tepla.Základní zpracovatelské technologie - zpracování kapalných systémů, zpracování kaučuků.Základní zpracovatelské technologie - zpracování lehčených hmot, zpracování reaktoplastů.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude posluchač schopen orientovat se ve většině zpracovatelských technologiích, bude schopen použít správné receptury složení zpracovávaných polymerních směsí.

Literatura

Mleziva J., Šňupárek J. Polymery. Sobotáles, 2000. ISBN 80-85920-72-7.Čaučík M. a kol. Prísady do plastou. ALFA Bratislava, 1985. Kuta A. Technologie a zařízení pro zpracování kaučuků a plastů. VŠCHT Praha, 1999. ISBN 80-7080-367-3.Večeřa M. Interní učební texty. Univerzita Pardubice, 1998.

Požadavky

Zkouška se skládá z průběžného písemného testu a ústní zkoušky. Součástí ústní zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy.

Garant

Ing. Miroslav Večeřa, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav Večeřa, CSc.