Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přírodní a chemická vlákna (UCHTML / C099)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C099 - Přírodní a chemická vlákna, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní typy textilních vláken, jejich třídění , pojem jemnosti vlákna.Celulózová vlákna, bavlna, vlákna lýková - len.Chemická vlákna na bázi přírodních polymerů.Vztah mezi strukturou přírodních celulózových vláken a vláken na bázi regenerované celulózy a jejich mechanickými a užitnými vlastnostmi.Vlákna na bázi proteinů, chemické a morfologické složení.Význam chemického a morfologického složení vlněného vlákna pro jeho užitné vlastnosti. Chemie cystinu. Přírodní hedvábí.Vlastnosti vláknotvorných polymerů, principy tvorby vlákna na bázi plně syntetických polymerů.Utváření nadmolekulární struktury vláken, dloužení, fixace, podmínky krystalizace polymerů.Metody pro sledování nadmolekulá rní strukrury vláken. Vztah struktury a užitných vlastností.Vlákna na bázi alifatických a aromatických polyamidů.Vlákna polyesterová.Polyakrylonitrilová vlákna a vlákna a bázi polyuretanů.Polyolefinová vlákna.Textilní zpracování vláken, netkané textilie.

Získané způsobilosti

Uplatnění všude tam, kde dochází k výrobě a zpracování vláken (přírodních i chemických) klasickými i nekonvenčními technologiemi, např. netkané textilie, technické a speciální textilie, textilie pro medicinální účely.

Literatura

Hladík V. a kol. Textilní vlákna. SNTL Praha, 1970. Kennedy J.F. Cellulose and its Derivatives. Ellis Harwood, New York, 1985. Newell T.P., Zeronian S.H. Cellulose Chemistry and its Applications. John Wiley and Sons, NewYork, 1985. Jambrich M. a kol. Fyzika vlákien. ALFA Bratislava, 1987. Schultz J.M., Fakirov S. Solid State Behavior of Linear Polyesters and Polyamides. Prentice Hall, New Yersey, 1990. Blažej A., Šutá Š. Vlastnosti textilných vlákien. ALFA Bratislava, 1982. Lacko V. Výroba a vlastnosti polyesterových vlákien. ALFA Bratislava, 1968.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností.

Garant

doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc.