Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie výroby papíru (UCHTML / C161)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C161 - Technologie výroby papíru, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Papír, karton, lepenky - charakterizace, členění a kvalitativní požadavky.Papírenská charakterizace vláknin, vliv na technologii výroby papíru.Příprava papíroviny - rozvlákňování vláknin, proces mletí papíroviny.Třídění papíroviny - nečistoty, princip a technologie, typy třídičů, třídící linky.Deflokulace a odvzdušnění papíroviny.Proces klížení, plnění a barvení papíru - technologické způsoby, druhy těchto jednotlivých prostředků, vliv na výsledné vlastnosti papíru.Sítová část papírenského stroje - nátok na síto, procesy na sítě, odvodňovací prvky.Odvodňování na válcových sítech a vícesítové tvářecí jednotky - formery.Snímání papíru ze síta papírenského stroje a jeho přenos do lisové části.Lisová část - průběh lisování v tlakové zóně lisu, konstrukční řešení lisů, odvodňovací plstěnce. Optimalizace procesu.Sušící část - konstrukční řešení kontaktního sušení na válcích, jiné způsoby sušení, vlhkostní profil - kontrola a řízení.Dokončovací operace - vlhčení, úprava povrchu hlazením, kalandrováním - navíjení, převíjení, balení.Zpracování sběrového papíru - zdroje a vlastnosti druhotných vláken, výrobní linky - rozvlákňování a třídění vlákniny, frakcionace, zesvětlování, bělení a termodispergace.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace u papírenského stroje od přípravny látky až po hotový výrobek. Je kompetentní rozhodovat o výběru možné technologie a strojního zařízení pro daný sortiment výrobků. Absolvování předmětu je předpokladem pro získání představy o výrobě materiálů na papírové bázi používaných v běžné spotřebě a v obalářském průmyslu.

Literatura

Hnětkovský V. Papírenská příručka, 1983, SNTL Praha. Blažej A., Krkoška P. Technológia výroby papiera, 1989, Alfa Bratislava. Skalický Č. Technologie výroby papíru I, 1981, skriptaVŠCHT Pardubice. Skalický Č. Technologie výroby papíru II, 1985, skriptaVŠCHT Pardubice. kolektiv autorů. How Paper is Made, výukový CD-ROM, TAPPI, 1997. Paulapuro H. Papermaking, Part 1- Stock Preparation and Wet End (8-díl z 19-ti svazkové edice: Papermaking Science and Technology), TAPPI and Finish Paper Engineer s Association, 2000. ISBN 952-5216-08-X.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí závěrečného testu, který je zahrnut do konečného výsledku předmětu. Při ústní zkoušce student dokazuje míru zvládnutí principů a metod papírenské technologie.

Garant

Ing. Břetislav Češek, CSc.

Vyučující

Ing. Břetislav Češek, CSc.