Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zpracování papíru a lepenek (UCHTML / C167)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C167 - Zpracování papíru a lepenek, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Lepenky ruční, strojní, slepované (vlnité) suroviny , výroba vlastnosti, použití v obalové technice. Procesy povrchového zušlechťovaní z hlediska zvýšení bariérových vlastností obalových materiálů. Technologický proces nánosu směsí polymerních látek z vodného prostředí, z organických rozpouštědel, nánosem směsí na bázi vosků. Proces impregnace papíru technologického zařízení, aplikace oblasti. Procesy vrstvení papíru plastickými a kovovými fóliemi (kašírování, geminace) a taveninami polymerů a vosků (extruze, koextruze). Proces natírání papíru pigmentovými nátěrovými směsi, účel, složení a vlastnosti nátěrech směsí.Obalové prostředky, obalové materiály a pomocné obalové prostředky. Základní funkce obalů. Členění obalů. Mechanické vlivy působící na obal během přepravy.Klimatické vlivy okolí. Klimatické činitele a jejich rizika, klimatické oblasti, kryptoklima a jeho ovlivnění. Principy základních výrobních operací při výrobě obalů (řezání, vysekávání, vytváření linek ohybu, spojování). Počítačové zpracování navrhování tvaru obalu a přípravy výroby nástrojů pro planetové vysekávací lisy. Principy základních výrobních operací a pro výrobu kartonáže pro výrobu kartonáže tažené, ražené, vinuté a nasávané.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu zpracováním papíru a lepenek je schopen se orientovat v dané problematice.

Literatura

Donát A. Papiernické obalové prostriedky, 1980, Alfa Bratislava. Gebrtová J., Kadeřábek V. Zpracování papíru a lepenek, 1983, VŠCHT Pardubice. Kirwan M.J. Paper and Paperboard Packaging Technology, 2005, Blackwell Publishing Ltd. ISBN-13: 978-14051-2503-1. kolektiv autorů. Papermaking Science and Technology: Pigment Coating and Surface Sizing of Paper, Book 11, 2000, Helsinky University of Technology. Štěpek J. Polymery v obalové technice, 1981, SNTL Praha. Šňupárek J., Formánek L. Vodné disperze syntetických polymerů, 1979, SNTL Praha.

Požadavky

Úvodní test a zkouška

Garant

Ing. Michaela Filipi, Ph.D.prof. Ing. František Potůček, CSc.

Vyučující

Ing. Michaela Filipi, Ph.D.prof. Ing. František Potůček, CSc.