Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř oboru II (UCHTML / C179)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C179 - Laboratoř oboru II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozvrh laboratoří:Hodnocení odolnosti nátěrových hmot urychleným korozním zkouškám. Stanovení odolnosti nátěrových hmot v atmosférách s obsahem SO2, proti postřiku solné mlhy a odolnosti kondenzované vlhkosti.Stárnutí a expozice nátěrových hmot UV záření, střídání teplot, cyklické korozní testy.Stanovení odolnosti nátěrových hmot kapalinám, chemická odolnost nátěrových hmot.Odolnost speciálním projevům koroze. Zkouška nitkové koroze na oceli a hliníku, blesková koroze.Nepřímé korozní zkoušky. Stanovení korozních úbytků oceli, elektrochemická měření.Hodnocení degradace nátěrů. Hodnocení intenzity, množství a velikosti obecných vad, stupně puchýřovatění, plošné koroze, stupně odlupování, trhlinek .Zásady při formulaci a přípravě nátěrových hmot. Výběr typů míchadel a počtu otáček, nízkopojivová dispergace, stádia dispergačního procesu, příprava nátěrových hmot v dissolveru a v atritoru.Zásady pro přípravu nátěrových hmot. Příprava pigmentových past, volba smáčecích a dispergačních aditiv pro organické a anorganické pigmenty, stabilita pigmentových past, odstranění flokulace pigmentových částic.Příprava modelových nátěrových hmot. Problematika sedimentace a tvorby úsad práškových plniv, volba rheologických aditiv pro rozpouštědlové a vodouředitelné nátěrové hmoty, omezení tvorby škraloupů pro oxidačně zasychající nátěrové hmoty.Problematika vodouředitelných disperzních nátěrových hmot, volba aditiv pro tzv. bleskovou korozi.Problematika vodouředitelných disperzních nátěrových hmot. Koalescence částic a správná volba koalescentu, blesková koroze vodouředitelných nátěrových hmot.Příprava nátěrových hmot a speciální aditiva. Prostředky pro zlepšení rozlivu nátěrových hmot, volba aditiv proti vyplavavání pigmentů, možnosti zlepšení přilnavosti nátěrů na pozinkovaných podkladech, ovlivnění rychlosti zasychání-sikativa pro alkydové typy nátěrových hmot.Speciální aditiva pro nátěrové hmoty.Možnosti zvýšení tvrdosti nátěrových filmů, matovací prostředky, stabilita nátěrových hmot, aditiva pro zlepšení rozlivu, hydrofobní prostředky.Problematika přípravy jednotlivých typů nátěrových hmot. Optimalizace vlastností nátěrových hmot, zvýšení bělosti a kryvosti, antikorozních vlastností.

Získané způsobilosti

Student bude schopen laboratorní přípravy celé škály typů organických povlaků. Bude též schopen exaktně vyhodnocovat jejich mechanické a antikorozní vlastnosti.

Literatura

ČERNÝ, M. + kol. Korozní vlastnosti kovových konstrukčních materiálů. SNTL Praha, 1984. Koleske V. Paint and Coating Testing Manual. Philadelphia, 1995. Patton T.C. Pigment Handbook. New York, 1988. Svoboda M. Úvod do ochrany kovů proti korozi pomocí nátěrů. Pardubice, 1978. Mleziva J., Kálal J. Základy makromolekulární chemie. SNTL Praha, 1986. ISBN 04-621-86.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

prof. Ing. Andréa Kalendová, Dr.

Vyučující

prof. Ing. Andréa Kalendová, Dr.