Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Struktura a vlastnosti polymerů (UCHTML / C191)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C191 - Struktura a vlastnosti polymerů, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Faktory ovlivňující strukturu polymerů - molekulová struktura polymerů. Vliv molekulové hmotnosti, polydisperzity, krystalinity a stereoregularity na vlastnosti polymerů.Vnitřní a vnější změkčování polymerů - princip změkčování (pojmy flexibilizace a plastifikace). Teplota křehnutí (Tb). Vnitřní změkčování.Vliv struktury na hodnoty Tg a Tb. Vnitřní změkčování kopolymerací, kopolyadicí, kopolykondenzací, Vnější změkčování.Vliv struktury na tepelnou odolnost polymerů - charakteristické teploty - Tg, Tm, Tf, Tb. Tvarová stálost dle Vicata, Martense, ISO - R 75 (definice). Chemická stálost za tepla. Diagram tepelné stability. Termogravimetrická analýza, DTA - principy.Teplotní třídy polymerních materiálů. Struktura řetězců a chemická stálost za tepla. Technicky používané typy tepelně odolných polymerů. Tepelná odolnost jednotlivých polymerů.Vliv struktury na odolnost polymerů proti stárnutí na povětrnosti - fyzikální, chemické a fyzikálně-chemické metody, které vedou k destrukci polymerů. Vliv UV záření na stárnutí.Účinek kyslíku, mechanismus rozpadu, oxidační a oxidačně-tepelné pochody.Odolnost jednotlivých polymerů proti stárnutí.Vliv struktury na chemickou odolnost polymerů - průběh působení korozního média na polymery. Difuze, botnání, rozpouštění, chemická reakce. Mechanismus chemického odbourávání různých polymerů. Hodnocení chemické odolnosti.Vliv struktury na elektroizolační vlastnosti polymerů - vymezení pojmů souvisejících s elektrickými a elektroizolačními vlastnostmi polymerů. Odolnost polymerů proti plazivým proudům, odolnost izolantů proti působení elektrického oblouku.Vliv struktury na transportní jevy v polymerech - permeace nízkomolekulárních látek polymerem, difuze, koeficient permeability. Závislost permeability na teplotě a struktuře polymerů. Ovlivnění propustnosti změnou struktury resp. Aditivy.Rozpustnost polymerů - rozdíly v rozpouštění polymerů a nízkomolekulárních látek. Termodynamická kritéria rozpouštění polymerů. Interakční parametr X. Flory-Hugginsova rovnice.Parametr rozpustnosti , Burellova klasifikace, experimentální stanovení parametru.Způsoby tvorby lakového filmu v závislosti na struktuře polymerů - Talenovo dělení způsobu vzniku filmu. Příklady.

Získané způsobilosti

Posluchač získá podrobné vědomosti o vztazích mezi strukturou, chemickými a fyzikálními vlastnostmi nejdůležitějších polymerů, termoplastických i reaktoplastických.

Literatura

Mleziva J., Večeřa M. Struktura a vlastnosti polymerů. interní učební texty ÚPM, 1998. Mleziva J., Šňupárek J. Polymery. Sobotáles, 2000. ISBN 80-85920-72-7.Tobolsky A. Vlastnosti a struktura polymerů. SNTL Praha, 1963.

Požadavky

Zkouška se skládá z průběžného písemného testu a ústní zkoušky. Součástí ústní zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy.

Garant

prof. Ing. Petr Kalenda, CSc.Ing. Miroslav Večeřa, CSc.

Vyučující

Ing. Miroslav Večeřa, CSc.