Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie finálních a speciálních úpr. (UCHTML / C196)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C196 - Technologie finálních a speciálních úpr., Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení pojmu předúprav, finálních a speciálních úprav pro jednotlivá textilní vlákna, zařazení do celkového kontextu textilní chemie a technologie. Stupeň a rovnoměrnost předúprav - vliv na egalitu vybarveníPředúpravy bavlny, charakter odstraňovaných nečistot, šlichty - odšlichtování, demineralizace, sekvestrační prostředky.Vyvářka, event. alkalické paření, bavlněný vosk - složení, snížení popelovin, odstranění necelulosových příměsí. Složení vyvářecích lázní - technologické provedení.Bělení bavlny a lýkových vláken, chemie bělení chlornany, chloritany a peroxidem vodíku. Nebezpečí poškození celulosových materiálů v průběhu vyvářky a bělení. Lázňový, polokontinuální a kontinuální postup peroxidového bělení.Mercerizace bavlny - princip, důvody, strukturní změny, změny vlastností vláken, způsob provedení, požadavky na strojní vybavení.Předúpravy vlny, praní střižní vlny, lanolín, karbonizace, bělení vlny.Předúpravy tkanin a pletenin z chemických vláken - praní, fixace. Strukturní změny při fixaci chemických vláken a dopad těchto změn na technologické (barvitelnost) a spotřebitelské (omak, splývavost, rozměrová a tvarová stabilita) vlastnosti chemických vláken. Hodnocení stupně a účinnosti fixace chemických vláken.Rozměrová a tvarová stabilizace výrobků z celulosových vláken - příčiny mačkavosti a srážlivosti výrobků z celulosových vláken (bavlna x viskosa). Kompresivní metody srážení. Sanforizace a podobné postupy.Metody založené na síťování celulosy - síťování, principy, používané chemické sloučeniny, ekologické aspekty. Provedení - přednosti, nedostatky. Současný stav. Hodnocení srážlivosti a mačkavosti - úhel zotavení.Rozměrová a tvarová stabilizace vlnařských tkanin - principy, reakce cystinu, mezimolekulární interakce proteinových makromolekul. Štěpení cystinových můstků, tvorba jiných typů kovalentních vazeb mezi makromolekulami. Krabování, lisování, dekatura.Nehořlavé úpravy textilií - principy, používané prostředky. Permanentní nehořlavá úprava. Typy úprav dle účinnosti, hodnocení úprav.Hydrofóbní, oleofóbní a nešpinivé úpravy, základní představy o smáčení, používané prostředky, hodnocení účinnosti. Antistatické úpravy.Prostředky pro zlepšení omaku, splývavosti, hladicí prostředky - silikonová chemie, základy.Antimikrobiální úpravy, principy, hodnocení účinnosti. Protimolové úpravy.Přehled a popis základních vlastnosti textilií, tj. vlastnosti fyzikální, chemické i technické.Jemnost vláken, přízí a textilií.Mechanické vlastnosti vláken, přízí a plošných textilií.Konstrukční parametry přízí, nití, plošných textilií.Nestejnoměrnost délkových textilií.Stálosti a odolnosti plošných textilií.Fyziologické vlastnosti plošných textilií.

Získané způsobilosti

Vývoj a příprava technologií předúprav a speciálních úprav textilií pro nejrůznější aplikace včetně textilií pro zdravotnictví a textilií pro ochranu obyvatelstva před zbraněmi hromadného ničení (např. antimikrobiální úpravy).

Literatura

Lewin M. Handbook of Fiber Science and Technology: (Vol. I, Part A,B) Chemical Processing of Fibers and Fabrics, Fundamentals and Preparation. Marcel Dekker, INC, New York, 1983. Lewin M. Handbook of Fiber Science and Technology: (Vol. II, Part A,B) Chemical Processing of Fibers and Fabrics, Functional Finishes. Marcel Dekker, INC, New York, 1983. Chwala A., Anger V. Handbuch der Textilhilfsmittel. Verlag Chemie Weinheim, 1977. Lindner K. Tenside-Textilhilfsmittel-Waschrohstoffe. Stuttgart, 1964. Grayson M. Encyclopedia of Textiles, Fibers, and Nonwoven Fabrics. John Wiley & Sons, New York, 1984. Peters R.H. Textile Chemistry (Vol. II.), Impurities in Fibres, Purification of Fibres. Elsevier, Amsterdam, 1967.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností.

Garant

doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc.