Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř oboru II (UCHTML / C197)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C197 - Laboratoř oboru II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hodnocení stálobarevnosti vybarvení.Základní analytika textilních barviv (stanovení koloristické třídy barviva).Stanovení vytahovacích křivek barviv, hodnocení koloristické vydatnosti, chromatografie.Hodnocení charakteristik tenzidů (ionicita, stanovení povrchového napětí, smáčecí účinek).Hodnocení prací účinnosti detergentů.Nemačkavé a nesrážlivé úpravy celulózových materiálů. Hodnocení účinnosti a stálosti úpravy.Stanovení obsahu formaldehydu v textilních materiálech - acetylacetonová metoda.Hodnocení mechanických parametrů textilních útvarů.Nehořlavé úpravy a jejich hodnocení.Hydrofóbní a oleofóbní úpravy a jejich hodnocení.Nešpinivé úpravy a jejich účinnost.Antistatické úpravy a jejich účinnost.Hodnocení základních parametrů vláken, přízí a tkanin (vazba tkanin, plošná hmotnost).Jemnost vláken a přízí, charakteristika zákrutu příze.

Získané způsobilosti

Uplatnění ve výzkumu, vývoji a výrobě polymerů a vláknitých materiálů, jejich úpravě a zpracování.

Literatura

Pospíšil Z. a kol. Příručka textilního odborníka 1. a 2. část. SNTL Praha, ALFA Bratislava, 1981. Technická literatura vydávaná jednotlivými výrobci textilních pomocných prostředků určených pro finální a speciální úpravy. Růžička J. a kol. Technologie předúprav, finálních a speciálních úprav textilních materiálů. VŠCHT Pardubice, 1985. Černý M., Bayerová P. Tištěné návody k jednotlivým laboratorním úlohám.

Požadavky

Zkouška se skládá z vyhodnocení praktických úkolů, závěrečného testu a ústní zkoušky.

Garant

doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc.Ing. Michal Černý, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petra Bayerová, Ph.D.doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc.Ing. Michal Černý, Ph.D.