Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy průmyslové výroby polymerů (UCHTML / C386)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C386 - Základy průmyslové výroby polymerů, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do technologie - třídění polymerů podle procesů, surovinové báze, zpracovatelských a aplikačních vlastností. Surovinové báze a technologie průmyslové výroby monomerů.Chemicko-inženýrské aspekty syntézy polymerů v průmyslovém měřítku, diskontinuální, semikontinuální a kontinuální výroby. Hygienické a toxikologické aspekty průmyslové výroby, bezpečnost práce, požární hlediska.Polyreakce využívané při průmyslové výrobě základních syntetických polymerů a pryskyřic. Stupňovité a řetězové polymerace a kopolymerace ? opakování makromolekulární chemie. Problematika řetězových polymerací v homogenním a heterogenním prostředí.Průmyslová výroba polyethylenu a polypropylenu a kopolymerů.Průmyslová výroba polyvinylchloridu, polytetrafluorethylenu a polyvinylalkoholu z polyvinylacetátu.Průmyslová výroba polystyrenu a jeho kopolymerů, lehčený polystyren, rázuvzdorný polystyren, terpolymer ABS,syntetický kaučuk.Poly(meth)akryláty a kopolymery jako plasty, vláknotvorné, roztokové, vodné disperze - latexy.Polyestery a polyamidy ? průmyslová výroba polyethylentereftalátu a polyamidu 66, aramidy.Matrice pro kompozitní materiály ? nenasycené polyestery, alkydové a epoxidové pryskyřice, epoxyesterové a vinylové pryskyřice.Fenoplasty a aminoplasty.Polyurethany.

Získané způsobilosti

Absolvent získá znalosti z aplikované makromolekulární chemie, základů technologie výroby polymerů a výroby syntetických pryskyřic jako matric pro kompozitní materiály. Absolventi předmětu znají základní technologické postupy výroby důležitých plastů, elastomerů, syntetických pryskyřic a vláknotvorných polymerů a typické vlastnosti a způsoby aplikace jednotlivých polymerů. Získané znalosti jsou důležité pro související předmět zaměřený na zpracování polymerů a kompozitů.

Literatura

Šňupárek Jaromír. Makromolekulární chemie - úvod do chemie a technologie polymerů. Mleziva Josef, Šňupárek Jaromír. Polymery.

Požadavky

2 průběžné testyústní zkouška

Garant

prof. Ing. Petr Kalenda, CSc.prof. Ing. Jaromír Šňupárek, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Kalenda, CSc.prof. Ing. Jaromír Šňupárek, DrSc.