Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tenzidy (UCHTML / C388)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C388 - Tenzidy, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení pojmu povrchově aktivních látek - tenzidů. Hlediska třídění, produkce a ekologické vlastnosti.Vlastnosti vodných roztoků tenzidů, mezifázová orientovaná sorpce, Gibbova adsorpční isotherma. Stanovení povrchového napětí.Micelární roztoky tenzidů - solubilizace.Deriváty karboxylových alifatických kyselin jako tenzidy. Suroviny.Sulfáty mastných alkoholů a ostatních hydroxyderivátů. Výroba mastných alkoholů.Sulfáty oxyethylenovaných mastných alkoholů - použití.Sulfonany - rozdělení, charakteristika, hlavní typy, použití.Neionické tenzidy - charakteristika, hlavní typy, vlastnosti, použití.Neionické tenzidy na bázi přírodních surovin.Kationické a amfoterní tenzidy.Použití tenzidů jako smáčedel. Yangova rovnice. Hlavní typy a hodnocení smáčedel.Dispergace, emulgace - vliv tenzidů na stabilizaci heterogenních soustav. Elektrokinetický potenciál.Představy o odstraňování pigmentové a kapalné špíny - vliv tenzidů.Složení detergentů - význam jednotlivých složek.

Získané způsobilosti

Ve vývoji a výrobě povrchově aktivních látek a jejich zpracování do detergentů, čisticích prostředků a prostředků osobní hygieny.Kosmetika a sanitární prostředky.

Literatura

Blažej A. a kol. Tenzidy. ALFA Bratislava - SNTL Praha, 1977. Holmberg K. Applied Surface and Colloid Chemistry. John Wiley, Chichester, 2002. Lange K.R. Detergents and Cleaners. Carl Hanser Verlag, Múnchen, 1994. Shinoda K. Solvent Properties os Surfactant Solutions. Marcel Dekker, New York, 1967.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností.

Garant

doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc.