Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přírodní a chemická vlákna (UCHTML / C402)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C402 - Přírodní a chemická vlákna, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vlákna na bázi celulosy (rostlinná vlákna). Bavlna - morfologie, fyzikální vlastnosti, chemické vlastnosti, reakce, ekonomické aspekty. Oxycelulosa. Len - způsoby získávání - rosení, potěrání, vochlování, předení. Struktura lněného vlákna. Lignin. Chemická vlákna na bázi přírodních polymerů. Viskosové hedvábí. Příprava xantogenanu celulosy - jeho spřádání. Ekonomické a ekologické aspekty. Vlákna Tence a Lyocel, zpřádání z roztoku N-methylmorfolin-N-oxidu. Acetátová vlákna.Proteinová vlákna. Podobně jako jsou bavlna a len tvořeny biopolymerem celulosou, jehož základní chemickou jednotkou je beta-D-glukopyranosa, jsou vlna a přírodní hedvábí proteinová vlákna, kde vláknotvorný polymer je tvořen alfa-aminokyselinami jako základními monomery. Tyto peptidy je možno také považovat za přírodní polyamidy - analogicky k polyamidu, který je základem např. nylonu-6. Základní monomery obou vláknotvorných polymerů jsou ale rozdílné.Chemická vlákna - ze syntetických polymerů. Polyamidová vlákna - příprava polymeru, zvlákňování a dloužení - změny v průběhu dloužení, tepelné ustalování (fixace). Aramidová vlákna (aromatické polyamidy) - Nomex, Kevlar.Polyesterová vlákna - polyethylentereftalát. Vlastnosti, struktura, příprava polymeru. Elastomerní vlákna - Spandex - příprava základního polymeru - suché a mokré zvlákňování. Vlákna z polyolefinů - stereospecifické polymerace propenu - příprava vláken. Vlákna získávaná z folií. Netkané textilie.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen zúčastnit se práce ve výzkumných a vývojových laboratořích a v textilním průmyslu se zaměřením na výrobu a zpracování vláken.

Literatura

Jambrich M. a kol. Fyzika vlákien. ALFA Bratislava, 1987. Hladík V. a kol. Textilní vlákna. SNTL Praha, 1970. Blažej A., Šutá Š. Vlastnosti textilných vlákien. ALFA Bratislava, 1982.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností.

Garant

doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Burgert, CSc.