Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie betonu a maltovin (UCHTML / C626)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C626 - Technologie betonu a maltovin, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rychle tuhnoucí sádra, suroviny a teoretické podklady výroby.Výroba rychle tuhnoucí sádry, vlastnosti a hydratace sádry.Sádrové maltoviny, anhydritové maltoviny, sádra pomalu tuhnoucí.Vápno vzdušné, suroviny a teoretické podklady výroby.Pece na výpal vápna, technologické systémy výroby.Vlastnosti vzdušných vápen a jejich použití ve stavebnictví a dalších oborech průmyslu a ekologie.Hydraulické vápno, suroviny, výroby, proces výpalu a hydratace, použití hydraulických vápen ve stavebnictví.Cementy, suroviny, výpočet surovinové směsi, způsoby výroby.Úprava surovinové směsi, paliva a proces výpalu portlandského slínku. Využití sekundárních paliv.Šachtové pece, rotační pece, slinovací rošty pro výpal cementářského slínku.Drcení a mletí slínku, využití odprašků.Mineralogie slínku a hydratace portlandského cementu.Speciální druhy cementů. Sorelova maltovina, suroviny, příprava, vlastnosti, využití ve stavebnictví.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen se orientovat v oblasti technologie výroby betonů a maltovin.

Literatura

Bárta, R. Chemie a technologie cementu. ČSAV Praha, 1961. Hlaváč J. Základy technologie silikátů. SNTL, Praha, 1988. Cahn R.W., Lifshin. Concise encyclopedia of materials charakterization. Elsevier, Pergamon, 1992.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

doc. Ing. Luboš Svoboda, CSc.

Vyučující

Ing. Pavel Reiterman, Ph.D.doc. Ing. Luboš Svoboda, CSc.