Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makromolekulární chemie (UCHTML / C825)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C825 - Makromolekulární chemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod, historie -mezníky a osobnosti makromolekulární chemie, základní pojmy, konstituce a nomenklatura polymerů, poziční a konfigurační isomerie, stereoisomerie.Charakteristické vlastnosti makromolekulárních látek, definice oligomeru a polymeru podle IUPAC, molekulová hmotnost číselně střední a hmotnostně střední a principy experimentálního stanovení , vlastnosti izolované makromolekuly, konformační isomerie.Koheze makromolekul, nadmolekulární struktury polymerů v kondenzovaném stavu, morfologie, fyzikální a skupenské stavy polymerů, semikrystaluický charakter polymerů, viskoelasticita.TEST (opakovací test z přednášek 1 - 3)Předpoklady pro polymerizovatelnost nízkomolrkulárních látek. Polyreakce stupňovité a řetězové, podmínky pro jejich uskutečnění, charakteristické znaky stupňpovitých polymreakcí, funkčnost monomerů. Polykondenzační reakce dvojfunkčních látek, vztah mezi konverzí a polymeračním stupněm.Rovnovážné polykondenzace, rovnovážná konstanta a dosažitelná konverze, polykondenzace vícefunkčních látek, dosažení bodu gelace. Nerovnovážné polykondenzace, polykondenzační reakce formaldehydu a fenolů, mezifázové polykondenzace.Polyadice, charakteristické znaky, rekce oxiranové a isokyanátové skupiny. Příklady praktického využití stupňovitých polymerací pro syntézu polymerů - polyestery, polyamidy,aramidy, fenoplasty, aminoplasty, polysiloxany, epoxidové pryskyřice, polyurethany atd.Radikálová polymerace, mechanismus, elementární kroky radikálové polymerace, kinetika radikálové polymerace, iniciace, propagace, terminace, transfer, retardace, inhibice, přenosová konstanta.Radikálová kopolymerace, kopolymerační parametry, kopolymerační diagramy binárních a ternárních.Techniky radikálových polymerací, polymerace v homogenním a heterogenním prostředí, bloková, roztoková a suspensní polymerace. Principy emulzní polymerace.Iontové polymerace a polymerace s otevřením kruhu, koordinační polymerace, polyinserce. Příklady využití řetězových polyreakcí pro syntézu polymerů - polyethylen, polypropylen, polystyren, polyvinychlorid, polybutadien, polyisobutylen, syntetický kaučuk, latexy apodPřírodní polymery - polynukleotidy, polysacharidy - celulosa, škrob, hemicelulosy, lignin, polypreny - přírodní kaučuk, gutaperča, polypeptidy - typy bílkovin.Polymeranalogické reakce, síťování polymerních řetězců, vulkanizace. Základní aplikace a způsoby zpracování polymerů.Vlastnosti a aplikace vybraných termoplastů. Vlastnosti a aplikace vybraných reaktoplastů.TEST (z přednášek 5 - 13)

Získané způsobilosti

Absolvent získá základní teoretické znalosti z makromolekulární chemie, zejména mechanismu a kinetiky základních polyreakcí, uplatňovaných při syntéze polymerů a dále základní inmformace o struktuře a vlastnostech makromolekulárních látek.. Získané znalosti jsou významné pro pokračování ve studiu ve studijním programu Chemie a technologie materiálů, zejména ve studijním oboru Technologie výroby a zpracování polymerů.

Literatura

Śńupárek J. Makromolekulární chemie - úvod do chemie a technolgie polymerů. Mleziva J., Kálal J. Základy makromolekulární chemie. SNTL Praha, 1986. ISBN 04-621-86.Mleziva J., Šňupárek J. Polymery. Sobotáles, 2000. ISBN 80-85920-72-7.

Požadavky

Průběžná kontrola studia - 1. test (z přednášek 1 - 3), 2. test (z přednášek 5 - 13)Ústní zkouška

Garant

prof. Ing. Petr Kalenda, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Kalenda, CSc.prof. Ing. Jaromír Šňupárek, DrSc.