Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie filmotvorných látek (UCHTML / C883)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C883 - Chemie filmotvorných látek, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod. Polykondenzační pryskyřice, fenolické pryskyřice, močovinoformaldehydové a melaminformaldehydové pryskyřice.Alkydové pryskyřice, přírodní oleje, přírodní pryskyřice, asfalty.Deriváty celulosy, kaučuku, kapalné polybutadieny.Nenasycené polyesterové pryskyřice, UV vytvrzování pojiv.Ketonické pryskyřice, furfurylalkoholové pryskyřice, polyimidy, pryskyřice na bázi titanu.Pryskyřice na bázi křemíku - silikony, alkalické silikáty, ethylsilikáty, geopolymery.Epoxidové a epoxyesterové pryskyřice, prášková pojiva.Polyurethanové pryskyřice.Polystyren, chlorovaný kaučuk, kumaronindenové pryskyřice.Polyakryláty a polymethakryláty.Fluorované polymery, polyvinylchloridové pryskyřice, kopolymery vinylchloridu s vinylacetátem, polyvinylalkohol, polyvinylacetálové pryskyřice.Pojiva pro elektrochemické nanášení (anaforéza, kateforéza).Vysokosušinová pojiva.Pojiva vytvrzovaná IČ a EBC zářením.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace ve vlastnostech pojivových systémů. Je kompetentní rozhodovat o výběru polymerního pojiva při formulaci organických povlaků. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium předmětů "Technologie nátěrových hmot" a "Technologie povrchových úprav".

Literatura

Kalendová A., Kalenda P. Technologie nátěrových hmot, Pojiva, rozpouštědla a aditiva pro výrobu nátěrových hmot. Univerzita Pardubice, 2004. Jarušek J., Kalenda P., Šňupárek J. Chemie filmotvorných látek. Univerzita Pardubice, 1998. ISBN 80-7194-169-7.Kittel H. Lehrbuch der Lacke und Beschichtungen, band 1,2,3. Stuttgart, 2001. Stoye D., Freitag W. Resins for Coatings. Munich Vienna New York, 1996.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

prof. Ing. Petr Kalenda, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Kalenda, CSc.