Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Inženýrství chem. zpracování dřeva I (UCHTML / C885)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C885 - Inženýrství chem. zpracování dřeva I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Praní buničiny. Rovnováha. Kinetika vyluhování. Způsoby praní. Typy praček. Parametry operace (zřeďovací faktor, prací poměr, vytěsňovací poměr, účinnost operace, ztráta chemikálií, Nordenův účinnostní faktor, modifikovaný Nordenův účinnostní faktor, ekvivalentní vytěsňovací poměr). Příčný tok (místní účinnost, převodové jednotky). Jednostupňové a vícestupňové prací linky. Protiproudé prací linky bez bočních proudů a s bočními proudy.Odpařování výluhů. Fyzikální vlastnosti výluhů. Průběh odpařování. Sdílení tepla při odpařování (teplotní deprese, teorie varu, koeficienty přestupu a prostupu tepla). Jednočlenná odparka (materiálová a entalpická bilance, teplosměnná plocha, dynamika odpařování, hospodárnost provozu). Vícečlenné odparky (způsoby zapojení odparek, volba počtu členů baterie odparek, návrh vícečlenné odparky).Absorpce. Fyzikální absorpce. Rovnováha. Neizotermní absorpce. Materiálová a entalpická bilance absorbéru. Absorpce s recirkulací absorbátu. Absorpce doprovázená chemickou reakcí. Absorbéry se statickou vrstvou náplně, s pohyblivou vrstvou náplně a proudové absorbéry typu venturi (hydrodynamické režimy, tlaková ztráta, sdílení hmoty a tepla, výška a průměr absorbéru, počet absorbérů v sérii). Absorpce oxidu siřičitého do vody, do roztoku louhu sodného, do roztoku hydroxidu hořečnatého a siřičitanu hořečnatého, absorpce chlordioxidu ze směsi chlordioxidu a chloru do okyselené vody, absorpce sirných sloučenin do bílého louhu.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen analyzovat technologické problémy z chemicko-inženýrského hlediska a nalézt jejich technická řešení včetně ekonomických a ekologických aspektů. Absolvování předmětu je základním předpokladem ke složení státní závěrečné zkoušky z předmětu Inženýrství chemického zpracování dřeva.

Literatura

POTŮČEK, F. Papírenské inženýrství I. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2000. ISBN 80-7194-256-1.POTŮČEK, F. Úvod k řešení příkladů z papírenského inženýrství. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2002. ISBN 80-7194-430-0.KEENEY, N. H., WALKINSHAW, J. W. A Chemical Engineering Workbook for Pulp and Paper Industry. Vol. 1, and 2. Atlanta: TAPPI, 1979. BRATČIKOV, G. G. Očistka gazovych vybrosov v celljulozno-bumažnoj promyšlennosti. Moskva: Lesnaja Promyšlennost, 1989. BUŠMELEV, V. A., VOLMAN, N. S., KOKUŠKIN, O. A. Processy i apparaty celljulozno-bumažnogo proizvodstva. Moskva: Lesnaja Promyšlennost, 1985.

Požadavky

Zkouška sestává z písemné a ústní části. Písemnou část tvoří dva příklady, každý hodnocený 40 až 60 body tak, aby maximální počet bodů po správném vyřešení byl 100. Ústní část zkoušky je zaměřena na kontrolu znalostí teoretických základů probíraných technologických operací.

Garant

prof. Ing. František Potůček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. František Potůček, CSc.