Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makromolekul. chem.-mech. a kinet. polyr (UCHTML / C888)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCHTML / C888 - Makromolekul. chem.-mech. a kinet. polyr, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Chemické, kinetické a termodynamické předpoklady polyreakcí.Základní typy stupňovitých a řetězových polymerací.Gibbsova energie, enthalpie a entropie polyreakcí, výpočet kritické polymerační teploty.Rovnováha polymerace- depolymerace, stropní teplota.Mechanismus a kinetika rovnovážných polykondenzací.Molekulová hmotnost, index polydisperzity při rovnovážných polykondenzacích.Vztah polymeračního stupně, konverze, neekvivalentnosti reakčních složek a rovnovážné konstanty k polymeračnímu stupni.Nerovnovážné polykondenzace. Mechnismus a kinetika reakcí formaldehydu s fenolem, kresoly, xylenoly, močovinou a melaminem v závislosti na pH reačního prostředí.Mechanismus a kinetika polyadičních reakcí, reakce isokyanátové skupiny se skupinami karboxylovými, hydroxylovými, aminovými. Další reakce na urethanové skupině. Reakce oxiranové skupiny.Tvorba polymerní sítě, kritická konverze, výpočet podle Carotherse a Floryho.Mechanismus a kinetika radikálových polymercí v homogenním prostředí. Kinetika radikálové polymerace při iniciaci termické, iniciátory, fotoiniciátory, radiací.Polymerační stupeň při radikálové polymeraci, přenosové reakce, přenosové konstanty, kinetická délka řetězce, kinetické vztahy pro výpočet polymeračního stupně.Mechanismus a kinetika radikálových kopolymerací, kopolymerační rovnice, obecná relativní reaktivita monomerů, kopolymerační parametry a jejich experimentální stanovení metodami Fineman-Ross, Mayo-Lewis.Mechanismus a kinetika emulzní polymerace. Mechanismy nukleace částic, vztah mezi počtem částic a koncentracemi tenzidu a iniciátoru. Mechnismy růstu částic. Kopolymerace v emulzním prostředí.Mechanismus a kinetika suspenzní polymerace, inverzní emulzní polymerace a srážecí roztokové a srážecí blokové polymerace.Mechanismus a kinetika iontových polymerací. Živé aniontové polymerace.Mechanismus koordinačních polymerací, polyinserce. Stereopolymerace na Zieglerových-Nattových katalyzátorech.Chemické reakce na polymerech, reakce polymerů nesoucích funkční skupiny na řetězci. Tvorba polymerních sítí, alkydy, nenasycené polyestery, polyurethany, vulkanizace kaučuků.Speciální typy polyreakcí - telomerizace, GTP (polymerace s přenosem skupiny), ATRP (polymerace s přenosem atomu), SFRP (polymerace se stabilním radikálem), RAFT (adičně-fragmentační přenos radikálu) - nové metody "living" radikálové polymerace.

Získané způsobilosti

Absolvent získá rozšířené a prohloubené teoretické znalosti z makromolekulární chemie, zejména mechanismu a kinetiky základních polyreakcí, uplatňovaných při syntéze polymerů. Získané znalosti umožňují pokračování ve studiu ve studijním programu Chemie a technologie materiálů, studijním oboru Technologie výroby a zpracování polymerů, zejména pro studium vztahů mezi strukturou a vlastnostmi polymerů a kompozitů, technologie výroby polymerů, technologie zpracování polymerů a kompozitů, fyziky a fyzikální chemie polymerů, analýzy polymerů, hodnocení termoplastů, reaktoplastů a kompozitních materiálů.

Literatura

Carraher C. E. Polymer Chemistry. Marcel Dekker, Basel, New York, 2003. Rempp P., Merill E.W. Polymer Synthesis. Hüthig-Wepf Verlag, Basel, Heidelberg, New York., 1991. Mleziva J., Šňupárek J. Polymery. Sobotáles, 2000. ISBN 80-85920-72-7.Bahadur P., Sastry N.V. Principles of Polymer Science. Alfa Science Int., Pangbourne, UK, 2002. Mleziva J., Kálal J. Základy makromolekulární chemie. SNTL Praha, 1986. ISBN 04-621-86.

Požadavky

2 průběžné testyústní zkouška

Garant

prof. Ing. Jaromír Šňupárek, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Jaromír Šňupárek, DrSc.