Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie (UECHI / C005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C005 - Toxikologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Iniciační přednáška - zajímavé téma z oblasti toxikologie2. Interakce toxické látky s organismem I - absorpce a distribuce3. Interakce toxické látky s organismem II - biotransformace, exkrece, inter. TL s receptorem4. Faktory ovlivňující účinek toxických látek5. Experimentální toxikologie - moderní metody výzkumu účinků toxických látek6. Esenciální prvky a oxidativní stres7. Toxikologie těžkých kovů I - As, Hg8. Toxikologie těžkých kovů II - Pb a Cd9. Další toxické prvky - Be, Al, Ni, Cr, Mn, Zn, Cu, Se, Ba, Tl, Ag10. Toxikologie anorganických sloučenin C11. Toxikologie anorganických sloučenin P, S a N12. Toxikologie organických látek I13. Toxikologie organických látek II14. Látky karcinogenní, mutagenní a teratogenní

Získané způsobilosti

Posluchač se po absolvování předmětu orientuje v základech obecné a experimentální toxikologie, zná toxické účinky vybraných látek, včetně mechanismu jejich působení a možností omezení rizika či následků intoxikace.

Literatura

Hodgson E. (Ed.). A Textbook of Modern Toxicology, 3rd. Ed. Wiley, Hoboken, 2004. ISBN 0-471-26508-X.Linhart Igor. Toxikologie: Interakce škodlivých látek s živými organismy, jejich mechanismy, projevy a důsledky. VŠCHT Praha, 2012. ISBN 978-80-7080-806-1.Matrka M., Rusek V. Průmyslová toxikologie. VŠCHT Pardubice, 1991. Kupec J. Toxikologie. VUT Zlín, 1999. Paleček J., Linhart I., Horák J. Toxikologie a bezpečnost práce v chemii. VŠCHT Praha, 1996. Rusek V. Základy toxikologie a úvod do problematiky hygieny a bezpečnosti práce v chemické laboratoři. Univerzita Pardubice, 2001.

Požadavky

Zkouškový test 100 %

Garant

doc. Ing. Miloslav Pouzar, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Miloslav Pouzar, Ph.D.