Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní technologické procesy (UECHI / C026K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C026K - Moderní technologické procesy, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Specifická problematika biotechnologií.Rozdělení bioreaktorů, jejich nejběžnější typy a způsoby jejich provozování. Faktory určující volbu typu reaktoru.Fermentory s pneumatickým promícháváním, fermentory bez nucené a s nucenou cirkulací kapaliny.Fermentory s mechanickým mícháním.Klasické separační metody v biotechnologiích, separace pomocí afinitní chromatografie, extrakce zkapalněnými a nadkritickými plyny.Environmentální inženýrství, obecné základy biologických čistírenských procesů.Technologie pro zpracování některých typů odpadních vod.Klasifikace membránových procesů.Tlakové membránové procesy.Elektrodialýza.Pervaporace, membránová separace plynů, membránová destilace.Membránové kontaktory a bioreaktory.Kombinace membránových a klasických procesů.Vybrané průmyslové aplikace membránových procesů.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v základních výpočtových metodách, jednotkových operacích a jejich aplikacích. Je kompetentní rozhodovat o podmínkách vedoucích ke zjednodušeným řešením. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium předmětů "Bioinženýrství" a "Membránové procesy".

Literatura

Mulder M. Basic Principles of Membrane Technology. Kluver Academic Publisher, Dordrecht, 2000. Kaštánek F. Bioinženýrství. Academia Praha, 2000. Ditl P. Chemické reaktory. ČVUT, Praha, 2000. Dojčanský J., Longauer J. Chemické inžinierstvo II. Vydavatelstvo MALÉ CENTRUM, 2000.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

prof. Ing. Petr Mikulášek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Mikulášek, CSc.