Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Proudění tekutin a sdílení tepla (UECHI / C035)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C035 - Proudění tekutin a sdílení tepla, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy z proudění (kontinuum, tekutina, klasifikace tekutin), kinematika (rychlostní pole, tenzor rychlosti deformace a rotace).Bilancování veličin, rovnice kontinuity.Napětí v tekutině, tenzor napětí, konstitutivní rovnice.Rozdělení tekutin, nenewtonské tekutiny, tokové modely, pohybová rovnice.Hydrostatika, dokonalá tekutina, Eulerova rovnice, Bernoulliova rovnice, potenciální proudění.Navierova-Stokesova rovnice, řešení NS rovnice, viskometrické toky.Rovnice energie, disipace mechanické energie.Turbulentní proudění, Reynoldsova úprava pohybové rovnice, turbulentní napětí, teorie turbulence, universální rychlostní profil.Teorie hydrodynamické mezní vrstvy, impulsová rovnice, řešení obtékání rovinné stěny, odtržení mezní vrstvy.Součinitel odporu, uplatnění teorie podobnosti.Základní pojmy sdílení tepla, Fourierova rovnice a její řešení, ustálené vedení.Neustálené vedení tepla, výpočet teplotního pole v tělesech jednoduchého tvaru, přibližné metody řešení.Sdílení tepla konvekcí, volná a nucená konvekce. Fourierova-Kirchhoffova rovnice a metody jejího řešení. Turbulentní sdílení tepla.Součinitel přestupu tepla a tepelná mezní vrstva. Kriteriální rovnice.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen řešit základní technické úlohy proudění tekutin a sdílení tepla při návrhových i kontrolních výpočtech průmyslových zařízení. Zvládne studium specializované literatury pojednávající o proudění a sdílení vlastností ve spojitém prostředí.

Literatura

ŠESTÁK J., RIEGER F. Přenos hybnosti, tepla a hmoty. ČVUT Praha, 1993. PANTOFLÍČEK J., MACHAČ I. Úvod do sdílení hybnosti a tepla I. SNTL Praha, 1971. PANTOFLÍČEK J., MACHAČ I. Úvod do sdílení hybnosti a tepla II. SNTL Praha, 1978. KUNDU P.K., COHEN I.M. Fluid Mechanics. Academic Press, London, 2002. BEJAN A. Heat Transfer. John Wiley, New York, 1993.

Požadavky

Zkouška je písemná a ústní. V písemné části zkoušky, která slouží k ověření aplikačních dovedností, řeší posluchač s použitím odborné literatury tři typické praktické úlohy z proudění a sdílení tepla. Základní formou ústní zkoušky je rozprava nad dvěma vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a souvislostí.

Garant

prof. Ing. Ivan Machač, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Ivan Machač, CSc.