Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Difúzní procesy (UECHI / C036)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C036 - Difúzní procesy, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rovnováha kapalina-pára. Distribuční koeficienty pro neideální systémy v parní a kapalné fázi. Fugacitní a aktivitní koeficient. Kontinuální rektifikace binárních směsí. Kolony s bočními proudy. Destilace směsí nemísitelných kapalin. Azeotropická rektifikace. Řešení pro binární směsi tvořící homogenní a heterogenní azeotrop. Diskontinuální rektifikace binárních směsí v kolonách se stupňovitým stykem fází. Rovnovážná destilace vícesložkových směsí. Bod varu a rosný bod vícesložkových směsí. Vlastní řešení rovnovážné destilace, látková a entalpická bilance. Kontinuální rektifikace vícesložkových směsí. Metody přibližné (zkrácené). Metoda podle Fenskeho-Underwooda-Erbara-Maddoxe. Metoda podle Smitha a Brinkleyho. Kontinuální rektifikace vícesložkových směsí. Metody rigorózní. Metoda Lewisova a Mathesonova. Kontinuální rektifikace vícesložkových směsí. Metody rigorózní. Metoda Thieleho a Geddesova. Difúze v dvousložkových směsích. Difúze v plynech a v kapalinách - metody pro odhad difuzních koeficientů pro různé podmínky. Transport složky před fázové rozhraní. Koeficienty přestupu a prostupu hmoty. Převodní jednotky. Kriteriální rovnice pro určení koeficientů přestupu hmoty pro různé systémy. Návrh absorbéru se spojitým a stupňovitým stykem fázi - obecný výpočtový postup. Absorpce s chemickou reakcí. Neizotermní absorpce. Entalpická bilance absorbéru. Rozložení teplot podél výšky absorbéru, stanovení rovnovážné čáry. Entalpie reálných systémů. Vícesložková absorpce. Metoda podle Kremsera-Browna-Souderse. Metoda podle Hortona a Franklina. Edmisterova zkrácená metoda. Výměníky hmoty pro kontakt plyn - kapalina. Patrové kolony, náplňové kolony. Základní charakteristiky z hlediska konstrukčního, hydrodynamického a transportu hmoty, porovnání různých systémů.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen orientovat se v rigorózních metodách i v metodách zkrácených pro vybrané difúzní operace. Je schopen posoudit splnění předpokladů vedoucích ke zjednodušeným řešením.

Literatura

SMITH B.D. Design of Equilibrium Stage Processes. Mc Graw-Hill, New York, 1963. HOLLAND Ch.D. Fundamentals and Modelling Separation Processes. Prentice-Hall, New Jersey, 1975. Coulson & Richardson s Chemical Engineering. Chemical Engineering Design (Coulson and Richardson s Chemical Engineering Series), 3rd Ed. Butterworth-Heinemann, 1999. PERRY R.H., GREEN D.W. Perry´s Chemical Engineers Handbook. 7th Ed. McGraw-Hill, New York, 1997. SAWISTOWSKI H., SMITH W. Výpočty procesů převodu hmoty. SNTL Praha, 1969. CUSSLER E.L. Diffusion. Mass Transfer in Fluid Systems, 2nd Ed. Cambridge University Press, 1997. CRANK J. The Mathematics of Diffusion, 2nd Ed. Oxford University Press, New York, 1975.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítáván do celkové klasifikace.

Garant

doc. Ing. Zdeněk Palatý, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Palatý, CSc.