Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř oboru I (UECHI / C038)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C038 - Laboratoř oboru I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vědecko-výzkumná činnost na katedře chemického inženýrství. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v laboratořích katedry. Elektromembránové procesy/Elektrodialýza. Koncentrování roztoků silných elektrolytů elektrodialýzou Tlakové membránové procesy. Cross-flow mikrofiltrace na keramických membránách. Koncentrační experiment s anorganickou disperzí. Charakterizace disperzních systémů (velikost částic, -potenciál). Nenewtonské tekutiny. Stanovení materiálových funkcí čistě viskózních a viskoelastických kapalin. Dynamický reometr RS 150.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v laboratorní praxi zaměřené na vybrané membránové separační procesy. Je kompetentní rozhodovat o výběru vhodných metod při zpracování experimentálních dat.

Literatura

Schramm G. A Practical Approach to Rheology and Rheometry. Gebrueder Haake GmbH, Karlsruhe, 1994. Mulder M. Basic Principles of Membrane Technology. Kluver Academic Publisher, Dordrecht, 2000. HO W.S.W., SIRKAR K.K. (Eds). Membrane Handbook. Van Nostrand Reinhold, 1992. BAKER R.W. Membrane Technology and Applications. McGraw-Hill, New York, 2000. BURGGRAAF A.J., COT L. Fundamentals of Inorganic Membrane Science and Technology, Membrane Science and Technology Series, 4. Elseviesr Science B.V., Amsterdam, 1996. PERIERA-NUNES S., PEINEMANN K.V.(Eds). Membrane Technology in the Chemical Industry. Wiley-VCH, Cambridge, 2001.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy, přičemž je prověřována míra teoretických znalostí. Do celkové klasifikace se započítávají i výsledky z jednotlivých laboratorních úloh.

Garant

doc. Ing. Zdeněk Palatý, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Palatý, CSc.