Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Procesy a aparáty tvorby a ochrany ŽP I (UECHI / C040)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C040 - Procesy a aparáty tvorby a ochrany ŽP I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ovzduší a jeho znečištění. Znečišťující látky a jejich účinky. Legislativa v ochraně ovzduší. Částečkové exhaláty - fyzikální jevy a technické principy využívané při odlučování. Charakterizace činnosti odlučovačů. Určování disperzního složení směsi částic - různé aparaturní vybavení, principy činnosti.Suché mechanické odlučovače prachu - konstrukce, popis činnosti, navrhování.Kapalinové odlučovače - typy, konstrukce, popis činnosti, navrhování.Látkové filtry a elektrostatické odlučovače - typy, konstrukce, popis činnosti, navrhování.Omezování emisí oxidů síry. Omezování emisí oxidů dusíku.Omezování emisí fluoru. Omezování emisí organických látek.Adsorpce - rovnováha, základní principy, diskontinuální způsoby adsorpce z plynů i kapalin; teoretické i empirické přístupy.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v základních problémech týkajících se ochrany ovzduší.

Literatura

Sákra T., Kacetl L. Procesy a aparáty tvorby a ochrany prostředí. Univerzita Pardubice, 1994. Sákra T. Příručka k výpočtům z předmětu Procesy a aparáty tvorby a ochrany prostředí. VŠCHT Pardubice, 1992. Víden I. Chemie ovzduší . Šiška F. Ochrana ovzdušia. Alfa, Bratislava, 1980. Bretschneider B., Kurfürst J. Technika ochrany ovzduší. SNTL, Praha, 1978.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Podmínkou účasti na ústní zkoušce je úspěšné absolvování zkouškového testu.

Garant

prof. Ing. Petr Mikulášek, CSc.Ing. Jiří Palarčík, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Petr Mikulášek, CSc.Ing. Jiří Palarčík, Ph.D.