Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy (UECHI / C148)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C148 - Geografické informační systémy, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do GIS: definice GIS, složky GIS, neprostorová a prostorová data, mapové vrstvy.2. Prostorové operace, význam propojení prostorových a neprostorových dat.3. Data v GIS: vektorové a rastrové mapové vrstvy, vrstva TIN. Objektový datový model.4. Data v GIS: body, linie a plochy a způsoby jejich popisu, topologie.5. Souřadnicové systémy a projekce.6. Mapové servery a další síťové geoinformační služby.7. Digitální model terénu, 3D zobrazení v GIS.8. Modelování dějů v prostředí v GIS.9. Principy dálkového průzkumu Země.10. Principy dálkového průzkumu Země II.11. Úprava zobrazení a vizuální interpretace dat DPZ.12. Kvalitativní a kvantitativní analýza dat DPZ v GIS.13. Kvalitativní a kvantitativní analýza dat DPZ v GIS II.14. Příklady využití GIS a dat DPZ v oblasti ochrany ŽP.

Získané způsobilosti

Student by po absolvování předmětu měl být schopen samostatně pracovat s geografickými informačními systémy a mít přehled o možnostech jejich využití v oblasti ochrany životního prostředí.

Literatura

Halounová, L., Pavelka, K. Dálkový průzkum Země. Praha, 2005. ISBN 978-80-0103-124-7.Brunclík, T. Informační systémy v ochraně životního prostředí. Geoinformační technologie. Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-670-7.http://www.microimages.com/documentation/Tutorials/introrse.pdfJensen, J.R. Remote sensing of the environment: an Earth resource perspective. Second Edition. Harlow, 2007. ISBN 9780131889507.http://gis.vsb.cz/publikace/ugishttp://www.gis.zcu.cz/studium/ugi/e-skripta/ugi.pdfBooth B., Mitchel A. Začínáme s ArcGIS. Praha, 2001.

Požadavky

Absolvování praktického testu u počítače a vysvětlení provedených kroků.

Garant

Ing. Tomáš Brunclík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Brunclík, Ph.D.