Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Atomová spektroskopie (UECHI / C149)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C149 - Atomová spektroskopie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do atomové absorpční spektroskopie: základní principy, zařízení, zdroje záření, atomizačníprostředí, disperzní prvky, detektory, modulace signálu a jeho zpracování, pojem specifická anespecifická absorpce - absorpce pozadí, systémy kompenzace absorpce pozadí - sekvenční asimultánní (s pomocí zdroje kontinuálního záření, zeemanovská korekce, korekce Smith-Hieftje)Plamenová AAS a AAS s elektrotermickou atomizací. Interference matrice.Hydridová technika a metoda studených par, metoda studených par, termooxidační stanovení rtuti.Optická emisní spektrální analýza: vznik emisních spekter, základní schéma OES, uspořádání,druhy budících zdrojů, druhy detekce. Monochromátory a polychromátory, simultánní a sekvenční analýza. Spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP): definice plazmatu, vznik a vlastnosti ICP plazmatu, moderní instrumentace, problematika vyhodnocení spektra a interference v ICP OES.Optická atomová fluorescenční spektrometrie (AFS): základní principy, instrumentace.Spektrometrie subvalenčních elektronů. Interakce hmoty s vysokoenergetickými částicemi avysokoenergetickým elektromagnetickým zářením, primární excitace atomů, povaha a vlastnostirentg. záření, označování čar rtg. spektra, sekundární excitace, porovnání primární a sekundárníexcitace, metody založené na spektroskopií subvalenčních elektronůRentgenová fluorescenční spektrometrie (RFS): princip metody, vlnově-disperzní systém, energiově-disperzní systém, kvantitativní analýza, mechanismy vlivu chemického složení matrice,možnosti a využití v analytické praxi, požadavky na vzorek, praktická instrumentace, TRXRFMetoda PIXE: základní princip metody, spektrum a jeho vyhodnocení, použití.Lokální rentgenová analýza, elektronová mikrosonda, Mikro XRF: princip metody, popis a funkce mikrosondy, jednotlivé typy zobrazení povrchu vzorku..Metody anorganické hmotnostní spektrometrie: ICP-MS - základní princip, ICP jako zdroj iontů,hmotnostní analyzátory, rozlišovací schopnost, instrumentace, interference, další techniky anorganické hmotnostní spektrometrie. HR-ICP-M, TOF-MS

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu má student systematický přehled o moderních metodách anorganické spektrální analýzy, zejména se zaměřením na analýzu životního prostředí.

Literatura

Černohorský T. Jandera P. Atomová spektroskopie. Univerzita Pardubice, 1977. ISBN 80-7194-114-X.

Požadavky

Ústní zkouška v rozsahu přednášené látky.

Garant

doc. Ing. Tomáš Černohorský, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Tomáš Černohorský, CSc.