Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zařízení a procesy v organické technol. (UECHI / C188)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C188 - Zařízení a procesy v organické technol., Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice technologie a technologického procesu. Technologická zařízení a způsoby jejich propojení, kvalitativní a kvantitativní kritéria posuzování technologických procesů.Rozdružování a mletí - typy drtičů a mlýnů, jejich charakterizace a možnosti použití, metody separace částic, příklady průmyslových aplikací, modelové výpočty.Sdílení tepla kondukcí a konvekcí. Sdílení tepla zářením: základní zákony, radiační vlastnosti těles, výměna zářivé energie mezi tuhými tělesy.Azeotropická a extraktivní destilace. Rovnovážná destilace vícesložkových směsí.Kontinuální rektifikace vícesložkových směsí. Sušení tuhých látek.Základní typy ideálních reaktorů, odchylky reálných reaktorů od modelových představ ideálních reaktorů. Příklady reálných reaktorů.Tlakové membránové procesy, základní výpočty membránových zařízení, membránové bioreaktory a jejich využití při likvidaci odpadních vod.Technologie výroby ftalocyaninových pigmentů, historie vzniku a milníky výzkumu, výchozí suroviny, jejich výroba a čištění, technologické zařízení a uspořádání výrobního provozu v závislosti na způsobu výroby.Technologie výroby perylenových a perinonových pigmentů, surovinová základna, reakční prostředí, finalizační operace, komerčně dostupné pigmenty, jejich vlastnosti a aplikace.Výroba energií a paliv.Exkurze do závodu Synthesia, prohlídka provozu AZO II (reakce aminů, fenolů a naftolů, finalizace - sušení, mletí, mísení) a provozu SBU pigmenty a barviva (organické pigmenty, automatizační prvky).

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student zná základní technologické principy a chápe souvislosti jednotlivých chemicko inženýrských operací.

Literatura

Hauser H., Neynabel P. Chemical technology - technical education. Ciba, Roche, Sandoz, 1994. Dušek L. Organické pigmenty. Univerzita Pardubice, Pardubice, 2004. Weissermel K., Arpe H. J. Průmyslová organická chemie. SNTL Praha, 1984. Herbst W., Hunger K. Industrielle Organische Pigmente. Verlag Chemie, Weinheim, 1995. Theory and practise of Industrial precipitation processes, Course promoted by the european thematic network crysopt. Barcelona, 2001.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností.

Garant

Ing. Libor Dušek, Ph.D.prof. Ing. Petr Mikulášek, CSc.

Vyučující

Ing. Libor Dušek, Ph.D.