Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy životního prostředí (UECHI / C302)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C302 - Základy životního prostředí, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do teorie životního prostředí, životní prostředí jako systémProblémy životního prostředí jako globální problémy lidstva, základní přehled o vývoji stavu životního prostředí v ČREkonomika a životní prostředí, vývoj složek ŽP od roku 1948 do současnostiStavba a složení zemského tělesa, endogenní a exogenní činiteléVznik a vývoj půd, základní fyzikální, vlastnosti půdy, poškození a znečištění půdZemědělství a jeho vliv na kvalitu půd, aplikace hnojiv a pesticidů, živočišná výrobaVoda a vodní hospodářství - rozdělení vody na Zemi, koloběh vody -kvantitativní a kvalitativní ovlivněníStavba a složení atmosféryVývoj kvality ovzduší, dopady znečištěného ovzduší na složky životního prostředíOchrana přírody a krajiny, kategorizace chráněných územíOchrana nerostných zdrojů a vlivy dobývání nerostů na jednotlivé složky životního prostředíObyvatelstvo, doprava, sídla a rekreace ve vztahu k základním funkcím krajiny.Struktura státní správy v oblasti životního prostředí, přehled základní právní úpravy

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v základním přehledu týkající se jednotlivých složek systému životního prostředí.

Literatura

Dirner, V. a kol. Ochrana životního prostředí. VŠB-TU Ostrava, 1997. ISBN 80-7078-490-3.Kudrna K. a kol. Biosféra a lidstvo. ACADEMIA, Praha, 1988. Statistické ročenky životního prostředí ČR, MŽP a ČSÚ , 1992-2002. Rohon P. Tvorba a ochrana krajiny. ČVÚT Praha, 1995.

Požadavky

Průběžný test znalostí, závěrečný písemný test.

Garant

doc. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc.Ing. Michaela Špinová