Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovy v ŽP (UECHI / C333)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C333 - Kovy v ŽP, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týden: Kovy v životním prostředí: instituce, legislativa, informační zdroje, limity pro složky životního prostředí v České republice a Evropské unii.2. týden: Těžké kovy, jejich účinky a toxicita. Potravní řetězce. Akumulace těžkých kovů. Osud kovů v ekosystémech, kovy ve vodách, půdách a ovzduší.3. týden: Mechanismus detoxikace kovů. Uvolňování těžkých kovů extrakčními činidly. Remediace, fytoremediace.4. týden: Rtuť, kadmium, olovo arsen - fyzikální vlastnosti, hlavní sloučeniny, emisní zdroje, zdroje znečištění, dekontaminace.5. týden: Organokovové sloučeniny - výskyt v prostředí. Mechanismus biologického působení organokovových sloučenin.6. týden: Zásady správného odběru vzorků životního prostředí. Výběr místa odběru vzorku, velikost vzorku, stabilita. Vzorkování ovzduší, půd a vod. Manipulace se vzorky, uchovávání vzorků.7. týden: Příprava vzorků životního prostředí k analýze. Postupy mechanické, tepelné, rozpouštěcí, chemické. Homogenizace vzorků (mletí, drcení). Rozklady vzorků s ohledem na použitou analytickou koncovku.8. týden: Analytické metody provozní, kontrolní, rozhodčí metody - přehled a porovnání z hlediska analyzovatelných prvků, detekčních limitů, nutné úpravy vzorku, pořizovací a provozní nákladů a použitelnost metod pro praxi.9. týden: Metody prvkové analýzy. Volba vhodné analytické metody vzhledem ke stanovovaným analytům, jejich koncentraci a povaze analyzovaného materiálu.10. týden: Stanovení kovů v ovzduší (prašné aerosoly, filtry) - detekční metody, analyzátory.11. týden: Stanovení kovů ve vodách (pitné, povrchové, podzemní, srážkové, odpadní), kalech, čistírenských kalech, sedimentech) - detekční metody, specifické požadavky.12. týden: Stanovení kovů v půdách, půdní výluhy - detekční metody, specifické požadavky. Analýza odpadů.13. týden: Stanovení kovů v rostlinných a živočišných materiálech ? detekční metody, specifické požadavky.14. týden: Speciace - význam, separační postupy (chromatografické, extrakční, generování těkavých sloučenin) a identifikační metody (spektrální, elektrochemické).

Získané způsobilosti

Student je schopen po absolvování předmětu se orientovat ve stávajícím legislativním a normativním systému týkajícím se kovů ve složkách životního prostředí. Získá ucelený přehled o pohybu kovů, jejich osudu ve složkách životního prostředí a ovliňujících faktorech. Student je schopen posoudit rizika spojená s rozšířením těžkých kovů vlivem antropogenní činnosti i možnosti dekontaminace. Zároveň je schopen navrhnout správný způsob odběru vzorků životního prostředí, způsob úpravy a zvolit metodu prvkové analýzy vhodnou vzhledem ke stanovovaným kovům, jejich koncentraci i povaze analyzovaného materiáluTato kvalifikace je nezbytná pro specialisty zajišťující technologické aspekty výroby a likvidace odpadů, kontrolu kvality v chemických laboratořích či administrativní řízení v institucích v oblasti ochrany životního prostředí.

Literatura

Čenohorský, Jandera. Atomová spektroskopie. Manahan. Fundamentals of environmental chemistry. Pitter. Hydrochemie. Bencko. Toxické kovy v životním a pracovním prostředí člověka. Horálek, Ševčík, Čurdová, Helán. Vzorkování I - obecné zásady.

Požadavky

Závěrečná zkouška má písemnou a ústní část, v nichž je prověřována míra osvojených znalostí a orientace v přednášené problematice.

Garant

doc. Ing. Anna Krejčová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Anna Krejčová, Ph.D.