Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekologie (UECHI / C345)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C345 - Základy ekologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do problematiky životního prostředí, zhodnocení příčin a důsledků stávajícího stavu životního prostředíVznik a vývoj ekologie, ekologie a její vztah k životnímu prostředí.Abiotické faktory v úloze mezních činitelů: ovzduší, voda, půda, oheň.Biotické faktory v úloze mezních činitelů: druh a jedinec v ekosystému, populace, společenstvo.Ekosystém - stavba, funkce, význam.Vztah mezi ekologií a životním prostředím, definice životního prostředí.Role člověka ve vývoji krajiny, metody a nástroje používané při přetváření krajiny.Státní správa v oblasti životního prostředí.Základní právní úprava složek životního prostředí, stávající stav a vývoj legislativy ve vztahu k EU.Antropogenní vlivy na životní prostředí.Opatření ke zmírnění antropogenních vlivů na životní prostředí.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v základním přehledu týkající se ekologických aspektů propojujících ostatní vědní obory týkající se problematiky ochrany a tvorby životního prostředí.

Literatura

DIRNER, V. a kol. Ochrana životního prostředí. Ostrava: VŠB-TU, 1997. ISBN 80-7078-490-3.Dirner, V. a kol. Ochrana životního prostředí. VŠB-TU Ostrava, 1997. ISBN 80-7078-490-3.Odum E.P. Fundamentals of Ecology. Saunders, Philadelphia, 1971. FORMAN, R. T., GODRON, M. Krajinná ekologie. 1. vyd. Praha: Academia, 1993. Meadows D. The limits to Growth. Potomack Ass.Book, New York, 1972. Demek J. Úvod do teorie krajiny. Stud. Geografica, Brno, 1975.

Požadavky

Absolvování písemného testu.

Garant

doc. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc.Ing. Markéta Tomášková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Bandžuchová, Ph.D.doc. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc.Ing. Michaela ŠpinováIng. Markéta Tomášková, Ph.D.