Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vztah zdraví a prostředí (UECHI / C405)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C405 - Vztah zdraví a prostředí, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Specifika a historické souvislosti mezi životem na zemi, člověkem a životním prostředím.Geofaktory ovlivňující zdraví a existenci člověka.Klimatické změny prostředí jako superpozice periodických a neperiodických faktorů.Vlivy elektromagnetické, radioaktivita, ionizující záření.Působení lidské činnosti, antropogenní zóny.Elektrochemické procesy a jevy, acidifikace prostředí.Vlivy půd, podloží, vodní prostředí, bahna, rašeliny ap.Přírodní a minerální vody, vlivy na člověka zprostředkované vodou, nemoci z vody.Hygienicko-ekologické aspekty výskytu a pohybu prvků, kovů a iontů.Příznivé a škodlivé vlivy atmosféry, prachu, smogu, aerosolů.Příznivé a škodlivé vlivy biosféry.Hygiena, epidemiologie a statistické metody, rizikové oblasti.Rovnováha mezi prostředím a tělesným i duševním zdravím, udržitelným rozvojem a prosperitou; některá úskalí dalšího vývoje.Mineralogické a biologické metody v medicíně, bioindikátory, biomarkery, geografické informační systémy.

Literatura

Bencko Vladimír a kol. Hygiena a epidemiologia. Praha, 2006. ISBN 80-246-1129-5.Novotný Ladislav. Obecná a aplikovaná elektrochemie pro životní prostředí, biofyz. aspekty; studijní materiály. Praha, 2013.

Garant

doc. Dr. Ing. Ladislav Novotný, DrSc.

Vyučující

doc. Dr. Ing. Ladislav Novotný, DrSc.