Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální toxikologie (UECHI / C411)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C411 - Environmentální toxikologie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Časový rozvrh přednášek:1. týden: Pohyb a osud toxických látek v životním prostředí.2. týden: Interakce toxické látky s organismem - základy toxikokinetiky.3. týden: Vybrané mechanismy toxického účinku na buněčné a molekulární úrovni.4. týden: Testy ekotoxicity - moderní experimentální přístupy.5. týden: Rezidua léčiv v životním prostředí.6. týden: Ekotoxické účinky pesticidů I - organofosfáty (látky s akutními účinky).7. týden: Ekotoxické účinky pesticidů II - halogenované uhlovodíky (látky s chronickými účinky).8. týden: Endocrine disruptors - látky poškozující hormonální systém.9. týden: Ekotoxické účinky těžkých kovů a jejich sloučenin.10. týden: Ekotoxické účinky nanočástic.11. týden: Ekotoxické účinky směsí - nový koncept chápání jevů vedoucích k poškození organismu.12. týden: Ropné látky v ŽP - havárie tankeru Exxon Valdez.13. týden: Radionuklidy v ŽP - havárie jaderné elektrárny v Černobylu.14. týden: Povodně, vichřice, sopečná činnost - jevy spojené s výraznou redistribucí tox.látek v ŽP.

Získané způsobilosti

Student bude mít znalost o problematice environmentální toxikologie.

Literatura

Wright, D. A., Welbourn P. Environmental Toxikology. Cambridge University Press., 2002. Hodgson E. Textbook of Modern Toxikology. Willey Interscience, 2004. Prokeš J. a kol. Základy toxikologie a ekotoxikologie. Galén, 2005. Kolektiv autorů. Health risks of persistent organic pollutants from long-range transboundary air pollution. World Health Organization, 2003.

Požadavky

Úspěšné složení zkoušky je podmíněno závěrečnou písemnou prací.

Garant

Ing. Jaroslava Kořínková, Dr.

Vyučující

Ing. Jaroslava Kořínková, Dr.