Předmět Procesy a zařízení potravinářských výrob (UECHI / C505)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C505 - Procesy a zařízení potravinářských výrob, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Vymezení základních pojmů, technické, ekonomické, ekologické a bezpečnostní aspekty potravinářských výrob, základní bilanční úvahy, materiálové provedení potrubí a aparátůMechanické operaceDrcení, mletí, třídění, granulace, doprava tuhých částic, obalyHydromechanické operace. Základy potravinářské reologie a reometrie, hydrostatika,hydrodynamika, tok a doprava tekutin, čerpadlaMíchání tekutin, usazování v gravitačním a odstředivém poli.Filtrace, koláčová, hloubková, dynamická, membránové separační procesy.Operace sdílení a výměny tepla, mechanismy sdílení tepla, odparky, kondenzátory, chladiče, zmrazování potravin, vedení tepla, přestup, prostup, výpočet izolací, zjednodušený výpočet tepelného výměníkuOperace sdílení a výměny hmoty, fázová rovnováha, mechanismy sdílení hmoty, základní typy výpočtu procesů s protiproudým stykem dvou fází. Destilace (rovnovážná, diferenciální), rektifikace. Extrakce, extrakce z kapaliny, extrakce z tuhé fáze (vyluhování), superkritická extrakce.Sušení. Konvekční, kontaktní, radiační a sublimační sušení (lyofilizace), charakteristiky sušícího prostředí, vlhkost materiálu, křivka sušení, základní zařízení .Chemické reaktory a bioreaktory.
Získané způsobilosti
Student se po absolvování předmětu orientuje v základních procesech a v aparaturním vybavení potravinářských výrob. Zná základní terminologii a měl by být schopen zvyšovat své znalosti studiem specializované odborné literatury. Má vytvořen základ pro odbornou komunikaci s technology a ostatním technickými pracovníky potravinářských výrob.
Literatura
Himmelblau D.M. Basic Principles and Calculations in Chemical Engineering. Prentice Hall PTR, 1996. Lecjaks Z. a kol. Chemické inženýrství I. VŠCHT Pardubice, 1993. Volák Z a kol. Chemické inženýrství II. VŠCHT Pardubice, 1993. Cakl J. a kol. Příručka k chemickoinženýrským výpočtům I. Univerzita Pardubice, 2001. Cakl J. a kol. Úvod do procesů a zařízení potravinářských výrob I. Univerzita Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-671-4.Singh R.P. Introduction to Food Engineering, 3 vydání. Academic Press, 2001. Smith P.G. Introduction to Food Process Engineering. 2003. Kadlec P. a kol. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava Key Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.Drdák M., Studnický J., Mórová E., Karovičová J. Základy potravinárskych technológií. 1996.
Požadavky
Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti také prověřovány testem a jeho výsledky jsou započítány do celkové klasifikace.
Garant
doc. Ing. Jiří Cakl, CSc.Ing. Hana Jiránková, Dr.
Vyučující
doc. Ing. Jiří Cakl, CSc.