Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemické inženýrství II (UECHI / C830K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C830K - Chemické inženýrství II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Energetické bilance, druhy energie, tepelná bilance. Bilance hybnosti v proudící tekutině. Zvláštní druhy toku. Tok tekutin porézní vrstvou, rozbor proudění. Filtrace, diferenciální rovnice filtrace. Základní výpočtové vztahy tlakovým membránových procesů. Usazování částic v tíhovém a gravitačním poli, vliv stěn zařízení a elektrických sil. Fluidace, vznik fluidní vrstvy, rovnoměrná a nerovnoměrná fluidní vrstva. Míchání kapalin. Tepelné operace. Neustálené vedení tepla. Kriteria podobnosti. Sdílení tepla prouděním, výpočet koeficientu přestupu tepla. Výpočet tepelných výměníků se složitějším uspořádáním toku médií. Odparky, látková a Tepelná bilance jednočlenné a vícečlenné odparky. Mechanismy sdílení hmoty. Sdílení hmoty v plynech a kapalinách. Popis sdílení hmoty v binárních a ternárních systémech. Přestup a prostup hmoty. Analogie mezi sdílením tepla a hmoty. Stanovení základních rozměrů náplňových absorbérů. Diferenciální destilace binárních směsí. Řešení pro jednotlivé cíle výpočtu. Stanovení počtu stupňů rektifikační kolony metodou Ponchon-Savaritovou. Stanovení počtu teoretických extrakčních stupňů násobné a kontinuální extrakce - obecné řešení s použitím ternárního diagramu. Extrakce z tuhé fáze. Základní úpravy vlhkého vzduchu. Měření vlhkosti vzduchu. Návrh vlhčicího zařízení.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace ve složitějších výpočtových metodách pro vybrané jednotkové operace. Kromě toho je kompetentní rozhodovat o podmínkách vedoucích ke zjednodušeným řešením. Absolvování předmětu je základním předpokladem pro studium předmětů "Difúzní procesy" a "Proudění tekutin a sdílení tepla".

Literatura

Lecjaks Z., Machač I., Kuchler M. Chemické inženýrství I. VŠCHT Pardubice, 1993. Volák Z., Kuchler M., Sákra T. Chemické inženýrství II. Univerzita Pardubice, 1994. Bafrncová S. a kol. Chemické inžinierstvo-príklady a úlohy. ALFA Bratislava, 1992. Cakl J., Žáková A., Hemer J. Příručka k chemicko-inženýrským výpočtům I. Univerzita Pardubice, 2001. Míka V. a kol. Sbírka příkladů z chemického inženýrství. SNTL Praha-ALFA Bratislava, 1981. Míka V. Základy chemického inženýrství. SNTL Praha, 1977.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítáván do celkové klasifikace.

Garant

prof. Ing. Petr Mikulášek, CSc.doc. Ing. Zdeněk Palatý, CSc.

Vyučující

Ing. Hana Jiránková, Dr.doc. Ing. Zdeněk Palatý, CSc.