Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informační systémy v ochraně ŽP (UECHI / C841)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C841 - Informační systémy v ochraně ŽP, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je geografický informační systém a geoinformatika, základní pojmy. Prostorová data a jejich reprezentace v GIS, rastrové a vektorové mapové vrstvy. Prostorové propojení dat.2. Souřadnicové systémy a mapové projekce.3. Mapové servery a jejich využití, mapové služby Národního geoportálu INSPIRE a vybraných dalších mapových serverů.4. Zdroje GIS dat o životním prostředí, metainformační systémy o GIS datech.5. Zpracování vektorových dat, základní dotazovací a analytické funkce.6. Zpracování rastrových dat, digitální model terénu a rozložení fyzikálně-chemických veličin v území. Využití mapové algebry.7. Dálkový průzkum země. Možnosti využití dat DPZ.8. Přístupy k využití GIS jako informačního systému, příklady environmentálních aplikací, využití GIS ve státní správě a samosprávě v oblasti ochrany ŽP a správy přírodních zdrojů, ve správě chráněných území.9. Informační systémy o stavu životního prostředí ČR - ovzduší.10. Informační systémy o stavu životního prostředí ČR - voda.11. Informační systémy o stavu životního prostředí ČR - půda, podloží.12. Obecné informační systémy o ŽP (IS EIA, EVVO, ÚSOP, ÚSES, Indikátory)13. Významné informační zdroje EU, svět, databáze nebezpečných látek a bezpečnostních listů.

Získané způsobilosti

Studenti by měli získat přehled o možnostech využití geografických informačních systémů a o vybraných informčních zdrojích v oblasti ochrany životního prostředí.

Literatura

Brunclík, T. Informační systémy v ochraně životního prostředí. Geoinformační technologie. Pardubice, 2013. ISBN 978-80-7395-670-7.Hřebíček J., Kubásek M. Environmentální informační systémy. Brno, 2011. ISBN 978-80-7204-697-3.Tuček J. Geografické informační systémy: Principy a praxe. Praha, 1998. ftp://athena.fsv.cvut.cz/EMEG/GIS_skriptum_2009.pdfBřehovský M., Jedlička K. Úvod do geografických informačních systémů, přednáškové texty. ZČU Plzeň, 2002.

Požadavky

Absolvování zkoušky.

Garant

Ing. Tomáš Brunclík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Brunclík, Ph.D.