Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná a aplikovaná elektrochem. pro ŽP (UECHI / C869)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C869 - Obecná a aplikovaná elektrochem. pro ŽP, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do elektrochemie: potenciometrická rovnováha, Nernst-Petersonova rovniceI. a II. Faradayův zákon, polarizace, polarizační křivky a charakteristika elektrodových dějůRychlost elektrodových dějů, rovnice polarizační křivkyReverzibilita a ireverzibilita elektrodových dějů, kapalinový potenciálPodstata a využití adsorpční voltametrie pro sledování povrchově aktivních látekPorovnání adsorpčních a depolarizačních signálů, význam a aplikace v životním prostředíPrincipy polarizace; DC-voltametrie a cyklické voltametriePrincipy AC, pulzních, diferenčních pulzních, depolarizačních, adsorpčně-desorpčních a kombinovaných režimů analýzyRozpouštěcí a adsorptivní elektrochemické režimy, vlastnosti rtuťové elektrody a pevných elektrodPrincipy a aplikace coulometrie, chronoamperometrie a chronopotenciometrieAktuální využití polarizace v ochraně životního prostředíPříklady elektrochemických technologií s dopady na životní prostředíPotenciometrieBiosenzory

Získané způsobilosti

Získané poznatky může posluchač uplatnit v různých oborech; v široké laboratorní i provozní praxi, při práci v terénu i na úřadech, v oblasti vodohospodářství, ekologie, průmyslových výrob, stavebnictví, geologie, hygieny, zemědělství a potravinářství, medicíny, farmacie, těžby a zpracování surovin apod., jakož i při řešení či organizaci odpovídajících projektů v oblasti legislativy i managementu, vědy, školství, zdravotnictví i ve sféře atraktivních podnikatelských aktivit.

Literatura

Novotný L. aktualizované učební texty z ?Elektroanalytické chemie?. Univerzita Pardubice. Novotný L. aktualizované učební texty z ?Obecné a aplikované elektrochemie pro ŽP. Univerzita Pardubice. Vodrážka Z. Biochemie. Academia Praha, 1999. Scholz F. (Ed.). Electroanalytical Methods. Springer-Verlag, Berlin, 2002. Kalvoda R. Elektroanalytická chemie životního prostředí. SNTL, Praha, 1985. Horáková M.,Lischke P., Grünwald K. Chemické a fyzikální metody analýzy vod, 1989, Praha. Koryta J., Dvořák J. Principles of Electrochemistry. New York, 1987. Novotný L. UNESCO Lab. of Environm. Electrochem. Praha, 1995.

Požadavky

Zkouška je ústní (s možností písemné přípravy). Během ní prezentuje student nabyté znalosti a reaguje na položené otázky k vybranému okruhu. Prověřována je míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností.

Garant

doc. Dr. Ing. Ladislav Novotný, DrSc.

Vyučující

doc. Dr. Ing. Ladislav Novotný, DrSc.