Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obnovitelné zdroje energie a prům. sur. (UECHI / C896)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C896 - Obnovitelné zdroje energie a prům. sur., Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Energetické zdroje v ČR, Evropě a ve světě, obnovitelné zdroje a jejich dopady na ŽPVodní energie, velké a malé vodní elektrárny, popis technologie, druhy turbín, použitíVětrná energie, větrné elektrárny, rozdělení používaných technologií, příklady z praxePřímé využití energie slunce, sluneční kolektory, Stirlingův motor, sluneční eletrárny, aplikace epelná energie, parní elektrárny, popis technologie tepelných elektráren a jejich použitíNové technologie v oblasti tepelných elektráren, kogenerace, plynové turbíny, paroplynový cyklus, ukládání CO2Jaderná energetika, používané typy reaktorů, jaderné elektrárnyÚloha biomasy při získávání energie v tepelných energetických zdrojích, spalování biomasy, výroba a energetické využití bioplynu.Stavební kameny biomasy a jejich složení, biopolymery.Klíčové cukry obsažené v biomase a možnosti jejich využití jako surovinového zdroje.Získávání a použití škrobu jako průmyslové suroviny.Izolace a využití ligninu a celulózy.Rostlinné oleje, složení, výroba methylesterů a jejich využití jako motorových paliv.Biorafinerie založené na termochemických procesech, Biofine proces, biopaliva 2. generace.Průmyslové chemikálie na bázi rostlinných olejů.

Získané způsobilosti

Student se po absolvování předmětu orientuje v základních metodách získávání energie a surovin z obnovitelných zdrojů.

Literatura

Kol. Reference Document on Best Available Techniques for the Waste Treatments Industries 2005 . Sevilla, 2005. Kol. Návrh referenčního dokumentu o nejlepších dostupných technikách pro velká spalovací zařízení 2004 . 2004.

Požadavky

Zkouška je písemná a ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány dvěma písemnými testy, jejichž výsledek bude započítán do celkové klasifikace. Studenti, kteří dosáhnou více než 70% úspěšnosti z obou testů nemusí absolvovat písemnou část zkoušky.

Garant

doc. Ing. Tomáš Weidlich, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Tomáš Weidlich, Ph.D.