Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bioinženýrství (UECHI / C941)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C941 - Bioinženýrství, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Specifická problematika biotechnologií a bioinženýrství.Enzymová kinetika. Rovnice Michaelis-Mentenové, stanovení parametrů Michaelis- Mentenové rovnice, inhibice reakčních rychlostí.Mikrobiální (Monodova) kinetika. Inhibice, kinetické modely pro tvorbu produktu.Charakteristiky toku fází v zařízeních pro biotechnologie. Rozložení dob prodlení částic v reaktoru.Výpočet konverze enzymaticky katalyzované reakce. Ideální mísič, reaktor s pístovým tokem, konverze enzymatické reakce v kaskádě ideálních mísičů.Bioreaktory. Specifikace enzymových a mikrobiálních reakcí z hlediska návrhu reaktoru, způsoby provozování bioreaktorů. Faktory určující volbu typu reaktoru.Rozdělení bioreaktorů, jejich nejběžnější typy.Fermentory s pneumatickým promícháváním, Fermentory bez nucené a s nucenou cirkulací kapaliny.Fermentory s mechanickým mícháním. Základní hydrodynamické režimy při dispergaci plynu ve fermentorech, návrhové parametry fermentorů.Reaktory s imobilizovanými enzymy nebo buňkami.Membránové bioreaktory. Enzymové reaktory a membránové fermentory.Klasické a netradiční separační metody v biotechnologiích. Membránové separace, separace pomocí afinitní chromatografie, extrakce zkapalněnými a nadkritickými plyny.Speciální problematika bioreaktorů. Cenové relace, tvar reaktorů a zvláštnosti fermentačního procesu, odpěňování a sterilizace.Environmentální inženýrství. Technologie pro zpracování některých typů odpadních vod.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v základních biotechnologických procesech a v jejich specifických parametrech. Je kompetentní rozhodovat o výběru vhodných metod při návrhu aerobních a anaerobních bioreaktorů.

Literatura

Kaštánek F. Bioinženýrství. Academia, Praha, 2000. DORAN P.M. Bioprocess Engineering Principles. Academic Press, London, 1995.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítáván do celkové klasifikace.

Garant

prof. Ing. Petr Mikulášek, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Petr Mikulášek, CSc.