Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní úprava a státní správa v ŽP (UECHI / C943)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C943 - Právní úprava a státní správa v ŽP, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled struktury státní správy v oblasti životního prostředí, výkon státní správy dle jednotlivých složek životního prostředí.Státní správa v oblasti životního prostředí na úrovní ústředního orgánu, krajských úřadů, pověřených obecních úřadů, měst a obcí.Organizace řízení péče o životní prostředí, přehled a poslání institucí zajišťujících odbornou stránku činnosti resortu Ministerstva životního prostředí.Zákon o životním prostředí, výchozí teze, návaznost na ostatní legislativu v oblasti životního prostředí,Zákon o Posuzování vlivů na životní prostředí, význam procesu EIA a souvislosti se složkovými zákony a zákonem o územním plánování a stavebním řádu.Státní správa a právní úprava v oblasti vodního hospodářství.Státní správa a právní úprava v oblasti ochrany ovzduší.Státní správa a právní úprava v oblasti ochrany přírody a krajiny.Státní správa a právní úprava v oblasti ochrany zemědělského půdního fondu a lesního hospodářství.Státní správa a právní úprava v oblasti ochrany horninového prostředí.Státní správa a právní úprava v oblasti odpadového hospodářství.Státní správa a právní úprava v oblasti územního plánování a stavebního řádu.Mezinárodněprávní souvislosti, hlavní mezinárodní úmluvy v oblasti ochrany životního prostředí.Ekologická politika Evropského společenství, vývoj politiky ochrany životního prostředí EU a její základní principy.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu je schopen orientace v problematice právní úpravy jednotlivých složek životního prostředí a v organizaci státní správy na úseku ochrany a tvorby životního prostředí. Je poskytnut základní právní servis v oblasti životního prostředí pro další působení absolventa oboru.

Literatura

Sbírka zákonů České republiky. Praha : Ministerstvo vnitra České republiky. Kružíková E. Environmentální politika a právo životního prostředí. Nakladatelství a vydavatelství Litomyšlského semináře Praha, 1997. Mnohostranné mezinárodní úmluvy (Díl I.,II. ? Ovzduší, Díl III. ? Voda, Odpady, Díl IV. - Příroda a Krajina). MŽP Praha, 1996. Mezřický V. a kol. Základy ekologické politiky. MŽP Praha a VŠB Ostrava, 1996.

Požadavky

Úspěšná ústní zkouška.

Garant

Ing. Lenka Audrlická Vavrušovádoc. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc.

Vyučující

Ing. Lenka Audrlická VavrušováIng. Robert Baťa, Ph.D.