Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jakost a zpracování laboratorních dat (UECHI / C944)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UECHI / C944 - Jakost a zpracování laboratorních dat, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Důvěryhodnost laboratoře - systémy managementu jakosti, pojmy, platné právní předpisy, české a evropské normy ( ČSN EN ISO/IEC 17025)Příručka jakosti. Standardní operační postup. Protokol o odběru vzorků. Protokol o výsledcích. Základní struktura, praktické ukázky.Úvod do vyhodnocení dat. Druhy chyb. Správnost, přesnost, shodnost. Nejistoty - definice, složky, postup odhadu nejistoty, praktické výpočty. Základní analytické operace a nejistoty, příklady výpočtů.Míry polohy, rozptýlení a tvaru. Bodové a intervalové odhady. Praktické příklady z chemické laboratoře.Testování hypotéz. Praktické příklady z chemické laboratoře.Analýza rozptylu. Praktické příklady z chemické laboratoře.Lineární regrese. Praktické příklady z chemické laboratoře.Volba optimální metody - vyhodnocení zvažovaných faktorů.Validace analytických metod, parametry, software, praktické příklady.Jakost, zabezpečení, řízení a prověřování. Dokumentace systému jakosti. Regulační diagramy.

Získané způsobilosti

Student je schopen po absolvování předmětu se orientovat ve stávajícím systému zajištění kvality dat a získá praktickou kvalifikaci, jež je nezbytná pro specialisty zajišťující kontrolu kvality v chemických laboratořích a institucích v oblasti ochrany životního prostředí. Je kvalifikován k přípravě laboratorní dokumentace. Absolvováním předmětu je student schopen jednoduše vyhodnotit jednorozměrná laboratorní data, odhadnout parametry polohy, rozptýlení a tvaru, testovat správnost a shodnost, nalézt vybočující hodnoty a vyextrahovat z dat maximální množství užitečné informace. Student umí pracovat s analýzou rozptylu a lineární regresí. Uvedené statistické prostředky umí aplikovat v laboratorní praxi při řešení běžných provozních úkolů, např. při validaci metod.

Literatura

Operační manuál programu Effichem verze 3. Platné české právní předpisy a normy. Crosby, N. T., Prichard, F. E. Quality in the Analytical Laboratory. Crosby,  N. T., Prichard,  F. E. Quality in the Analytical Laboratory. Chichester, 1995. Mestek, O., Nondek, L. Zásady správného odběru vzorků pro analýzu životního prostředí. Praha, 1995.

Požadavky

Součástí hodnocení je semestrální práce.Závěrečná zkouška má písemnou a ústní část, v nichž je prověřována míra osvojených znalostí a orientace v přednášené problematice.

Garant

doc. Ing. Anna Krejčová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Anna Krejčová, Ph.D.