Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná fyzika výbuchu (UENM / C202)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UENM / C202 - Aplikovaná fyzika výbuchu, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výklad základních pojmů z teorie výbuchu. Výbušné systémy. Proces výbuchu (detonace) v náloži.Působení detonace nálože na blízké okolí. Akustické přiblížení, důsledky podobnosti.Účinek trhaviny v hornině (pásma působení, výpočty náloží, odhad koeficientů).Trhaviny a rozněcovadla, základní prostředky trhací techniky.Druhy trhacích prací, druhy náloží.Bezpečnost trhacích prací.Legislativa (platné zákony, vyhlášky ČBÚ, předpisy o dopravě výbušin).Přehled o firmách v oblasti trhací techniky (výrobci trhavin, rozněcovadel, provádění trhacích prací).Postavení a budoucnost českého výbušinářského průmyslu.

Získané způsobilosti

Posluchač by měl být po absolvování předmětu schopen zpracovat technologický postup pro trhací práce malého rozsahu (povrchové dobývání), plně se orientovat v použití prostředků a pomůcek trhací techniky.Absolvování předmětu je předpokladem pro pokročilé studium Fyziky výbuchu, zaměřené na procesy probíhající při trhacích pracích různých odborností.

Literatura

Soubor vyhlášek ČBÚ o výbušinách, Montanex Ostrava, CD server, www.stránky. VÁVRA P., VÁGENKNECHT J. Teorie působení výbuchu, Univerzita Pardubice, 2004. VÁVRA P. Teorie výbušin, Univerzita Pardubice, 2002. DOJČÁR O., HORKÝ J., KOŘÍNEK R.:. Trhacia technika, Montanex Ostrava, 1996. TAMCHYNA V.:. Prostředky trhací techniky, Licenční studium RHV, Univerzita Pardubice, 1997. TAMCHYNA V.:. Technologie výroby průmyslových trhavin, VŠCHT Pardubice, 1980. NOVOTNÝ M., SEDLÁČEK S.:. Teorie hoření, výbuchu a detonace, VŠCHT Pardubice, 1981. NOVOTNÝ M., VOJTĚCH A.:. Teorie výbušin, Licenční studium RHV, Univerzita Pardubice, 1997.

Požadavky

Základní formou zkoušky je písemná práce. Následuje rozbor písemné práce a rozprava nad vybranými okruhy. Je prověřována míra osvojených znalostí, koncepcí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti posluchačů ověřovány testy, jejichž výsledky jsou součástí celkového hodnocení.

Garant

Ing. Marcela Jungová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marcela Jungová, Ph.D.