Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratoř oboru II (UENM / C203)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UENM / C203 - Laboratoř oboru II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bezpečnost a pracovní řád.DTA (stabilita, kompatibilita, čistota).Spalné a výbuchové teplo (kalorimetrie).Stanovení bodu vzbuchu.Abel test.VST, reaktivita, kinetika rozkladu.Stanovení citlivosti výbušin k nárazu, tření a k elektrostatické jiskře.Manipulace s výbušinami, jejich skladování a ničení, obsluha roznětnice.Obsluha výbuchové komory.Práce s osciloskopemLití trhavin.Příprava plastických a emulzních trhavin.Lisování prášků a tváření kovů výbuchem.Kumulace (řezání a prorážení).Stanovení fragmentačního obrazu.Stanovení intenzity rázových vln.Akustická měření.Stanovení detonační rychlosti trhavin.Stanovení brizance trhavin.DDT přechod.Přenos detonace.Gap test.Stanovení pracovní schopnosti balistickým moždířem.Cook-off testy (rychlý, pomalý).Hartmanova trubice - měření výbušnosti prachových disperzí.*) Pozn.: Přehled prací je informativní.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen orientace v používaných testovacích metodách energetických materiálů, přípravě a provedení trhacích prací malého rozsahu (v návaznosti na legislativu ČBÚ a SBS). Je kompetentní pod vedením osoby způsobilé provádět uvedené práce. Absolvování předmětu je předpokladem pro pokročilé studium fyziky výbuchu a zpracování diplomové práce z oblasti fyziky výbuchu.

Literatura

MÜNCNER E. A KOL. Príručka pre strelmajstrov a TVO, SSTVP, Banská Bystrica, 2006. JURÁNEK O., RAMPÍR B. Příručka pro střelmistry,ARIES, v.o.s., Ostrava, 1994. KRUPKA M. Testování energetických materiálů, Univerzita Pardubice, 2003. ZUKAS J.A., WALTERS W.A. ed. Explosive effects and applications, Springer-Verlag, New York, 1998. COOPER P.W. Explosives engeneering, Wiley-VCH, New York, 1996. Manual of Tests and Criteria, Recommendation on the Transport of Dangerous Goods, United Nations, New York, 1995. SUČESKA M. Test Methods for Explosives, Springer-Verlag, New York, 1995.

Požadavky

Podkladem k udělení zápočtu je povinná účast v laboratořích, odevzdání protokolů z jednotlivých zadaných úloh v řádném zkouškovém období, absolvování závěrečného testu. Hodnocení sestává: 10% přístup k zadané problematice (pracovní zručnost), 50% hodnocení protokolů, 40% výsledek závěrečného testu. Hranice pro zápočet je 50%.

Garant

Ing. Marcela Jungová, Ph.D.Ing. Jiří Pachmáň, Ph.D.Ing. Vojtěch Pelikán, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marcela Jungová, Ph.D.