Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnostní inženýrství II (UENM / C206)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UENM / C206 - Bezpečnostní inženýrství II, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Východiska. Prohloubení pojmů: riziko, zdroje rizika, identifikace zdrojů rizika, scénáře nehod. Stanovení cílů. Připomenutí relevantních partií matematiky: teorie množin, výroková logika, pravděpodobnost složených jevů, Bayesův teorém, distribuce pravděpodobností, náhodné procesy, náhodné simulace, elementární pojmy teorie grafů. Zmínka o fuzzy logice - příklad aplikace.Stromy událostí. Jejich účel a podoba. Dvoustavové a vícestavové stromy událostí. Používání a kvantifikace stromů událostí. Analýza lidského faktoru. Použití grafů k analýze lidské spolehlivosti.Markovské grafy. Jejich konstrukce, účel a používání k modelování reálných situací a ke kvantifikacím.Bayesovské diagramy. Petriho sítě. Jejich konstrukce, účel a používání k modelování reálných situací a ke kvantifikacím.Stromy poruch. Jejich účel a podoba. Pravidla konstrukce. Kvalitativní analýza stromů poruch. Minimální kritické řezy a cesty. Jejich praktický význam. Algoritmy hledání minimálních řezů a cest.Vstupní data potřebná pro kvantitativní analýzu grafických nástrojů. Sběr a získávání vstupních dat. Používání databází. Zpracování sebraných údajů. Expertní odhady - metoda Delphi. Kombinování metod - Bayesovská analýza.Kvantitativní analýza stromů poruch a stromů událostí. Výpočetní algoritmy. Přímé výpočty. Zjednodušené výpočty. Aditivní teorém. Disjunktní součiny. Metoda Monte Carlo. Analýza významnosti, citlivosti.Konstrukce stromů poruch a událostí pro praktické úlohy. Analýza nehody pomocí stromu poruch. Práce se softwarem pro analýzu stromů poruch.Test znalostí. Analýza rizika jako analýza scénářů. Analýza "rizika" bez scénářů. Rychlé klasifikace rizika. Příklady metod. Principy, přednosti a nedostatky metod.Zjednodušená analýza rizika orientovaná na jediný scénář. Analýza úrovní ochrany. Soustavný výklad metody LOPA a jejích aplikací.Analýza rizika se systematicky zkonstruovanou množinou scénářů. Integrace soustavy grafických modelů do jednoho celku. Příklad reálné analýzy. Podoba a interpretace výsledkůKvantitativní analýza rizika. Podrobněji o této metodice v chemických procesech. Výpočty měr rizika. Hodnocení rizika. Prohlubování a zjemňování analýzy.Analýza rizika v jiných odvětvích. Rozdíly a podobnosti. Používání návodů. Analýza zdravotního rizika. Analýza environmentálního rizika. Analýza finančního rizika.Další možnosti uplatnění kvantitativní analýzy rizika. Další možnosti analýzy. Požární riziko. Analýza rizika s náhodně konstruovanou množinou scénářů.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu má být schopen samostatně používat, řídit používání, popřípadě i vyvíjet metody analýzy a oceňování rizika a metody řízení bezpečnosti založené na nástrojích analýzy a oceňování rizika.

Literatura

ZIO E.:. An introduction to the basics of reliability and risk analysis, Worl Scientific Publishing Co., Singapore, 2007. FERJENČÍK M.:. Soubor prezentací v power pointu k předmětu Bezpečnostní inženýrství 2 - 14 výukových témat. HAASL, D. F. ET AL:. Fault Tree Handbook, Nuclear Regulatory Commision, Washington, 1981. Guidelines for Process Equipment Reliability Data with Data Tables, AIChE, Center for Chemical Process Safety; New York, 1989. SCHNEEWEISS W. E.:. Petri Net Picture Book, LiLoLe Verlag, Hagen, 2004. MODARRES MOHAMMAD. Risk Analysis in Engineering. Techniques, Tools and Trends, Taylor and Francis, 2006. ŠKARKA, P.:. Spoľahlivosť v jadrovej energetike, Alfa, Bratislava, 1990. SCHNEEWEISS W. E.:. Teória spoľahlivosti, Alfa, Bratislava, 1980.

Požadavky

Zkouška je ústní. Základní formou zkoušky je rozprava nad vybranými okruhy, především nad tématickým okruhem, který si student zvolil a kterému se průběžně věnoval. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

Ing. Miloš Ferjenčík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miloš Ferjenčík, Ph.D.doc. Ing. Břetislav Janovský, Dr.