Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost průmyslových procesů (UENM / C304)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UENM / C304 - Bezpečnost průmyslových procesů, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úloha předpisů. Význam odchylek.Vlastnosti hořlavých kapalin. Prostředí s nebezpečím výbuchu.Zacházení s hořlavými kapalinami. Výbuchy par hořlavých kapalin. Vznik a šíření oblaků par.Povolování horkých prací. Chování zkapalněných plynů. Havárie s LPG a LNG. Domino efekty a ochrana nádrží s LPG.Ochrana proti přetlaku v rámci ochrany integrity. Principy ochrany proti přetlaku. Vlastnosti hořlavých plynů.Zákon o chemických látkách a chemických přípravcích, bezpečnostní listy. Šíření a působení toxických oblaků. Kontrola integrity velkých nádrží. Principy hloubkové obrany.Přeprava nebezpečných látek. Vyšetřování úniku, prevence opakování. Aplikace principů hloubkové ochrany.Příklady charakteristických požárů. Požární zatížení. Požární riziko. Požární prevence. Prostředky pro zjišťování, zmírňování a potlačování požárů. Protipožární legislativa.Výbuchy kondenzovaných výbušin. Havárie s výbuchy průmyslových hnojiv. Havárie s výbuchy prachů. Protivýbuchová ochrana. Zmírňování výbuchů. Předpovídání odchylek.Havárie s ujetími a tepelnými výbuchy. Hodnocení vlivu na životní prostředí. Zákon o prevenci závažných havárií.Nebezpečné látky a zdroje rizika. Havárie s oxidujícími látkami. Havárie s látkami, které nejsou pokládány za nebezpečné: voda, vzduch, inertní plyny, asfyxianty. Ochrana zaměstnanců podle Zákoníku práce. Zákon o odborném dozoru a příslušné vyhlášky.Role lidského faktoru. Kultura bezpečnosti. Zákon o integrované prevenci znečištění. Systémy řízení bezpečnosti.Průmyslové havárie, které změnily svět.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu rozumí smyslu a struktuře systémů řízení bezpečnosti, je schopen orientace v problémových okruzích, které náleží do zajišťování bezpečnosti v průmyslových podnicích a má představu o příslušné legislativě. Absolvování předmětu se doporučuje pro studium předmětu "Bezpečnostní inženýrství".

Literatura

FERJENČÍK M.:. Soubor prezentací v Power Pointu k předmětu Průmyslová bezpečnost (Úvod do bezpečnostního inženýrství). KLETZ T. A., Myths of the Chemical Industry or 44 Things a Chemical Engineer Ought NOT to Know, 1984, IChemE, Rugby. MARSHALL V. and RUHEMANN S.:. Fundamentals of Process Safety, 2002, IChemE, Rugby. SCHROLL R. C.:. Industrial Fire Protection Handbook, second edition, 2002, CRC Press, Boca Raton. KLETZ T. Learning from Accidents, 1993, Buterworth.

Požadavky

Zkouška je písemná. Základní formou zkoušky je test, ve kterém student většinou slovně odpovídá, někdy vybírá z nabízených možností. Je prověřováno osvojení pojmů a koncepcí. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

Ing. Miloš Ferjenčík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miloš Ferjenčík, Ph.D.