Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnostní inženýrství I (UENM / C860)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UENM / C860 - Bezpečnostní inženýrství I, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Černobyl - úvodní příklad. Četnost havárií. Kletzův model přístupu k haváriím. Bezpečnost. Průmyslová bezpečnost. Systém se zdroji rizika. Bezpečnost a inherentně bezpečnější projekty.Zdroje rizika. Působení zdrojů rizika. Příčinné vztahy, iniciace, poruchy. Pasivní zdroje rizika. Působení mechanické energie. Scénáře nehod a zdroje rizika. Četnost lidských chyb.Identifikace zdrojů rizika. Techniky HAZOP a FMEA. Rychlá ocenění zdrojů rizika.Analýza scénářů nehod. Technika stromu událostí. Systémová analýza. Odhady četností scénářů nehod.Test znalostí. Zadání zkouškového projektu. Úvodní pojmy analýzy následků.Přenosové cesty a tlumení. Obecné principy. Atmosféra jako přenosová cesta. Voda jako přenosová cesta. Půda jako přenosová cesta. Bariéry.Působení tlakové energie. Úniky prachů, kapalin. Úniky zkapalněných par, scénář BLEVE. Imploze.Úniky stlačených a zkapalněných plynů.Působení tepelné energie. Mechanismy přenosu tepelné energie. Úniky horkých kapalin, plynů. Plameny z hořících kaluží. Ohnivé koule. Úniky chladných materiálů.Deflagrace a detonace. Obecné principy. Působení chemické energie - neohraničené deflagrace. Ohraničené deflagrace.Škody působené příjemcům. Obecné principy. Zranění a poškození. Pojem dávka. Vztah mezi dávkou a škodou. Škody způsobené lidem. Škody způsobené zařízení a budovám. Škody způsobené prostředí akutním uplatňováním zdrojů rizika.Kolokvium studentů - Process Safety ProgressChemické reaktory. Působení chemické energie. Obecné principy. Dělení chemických reakcí z hlediska tepelného zabarvení. Nezvládnutí reakcí. Adiabatický teplotní růst Tad, klasifikace procesů podle Tad. Kinetické aspekty bezpečnosti režimu exotermních procesů.Charakterizace a hodnocení zdrojů rizika. Pojmy a představy analýzy rizika. Postupy analýzy rizika. Ilustrace použití metodiky kvantitativní analýzy rizika. Zvládání zdrojů rizika v procesech. Taktický a strategický přístup.Přijatelnost rizik. Úloha vedení při prevenci ztrát. Systémy řízení bezpečnosti. Lidský faktor. Úloha legislativy. Evropská směrnice SEVESO 2, americký předpis PSM, zákony ČR.

Získané způsobilosti

Posluchač po absolvování předmětu rozumí principům metod analýzy a oceňování rizika, a principům jejich používání ke zvyšování účinnosti systémů řízení bezpečnosti. Je schopen účastnit se platně analýz a oceňování rizika a modifikace složek řízení bezpečnosti na základě analýzy a oceňování rizika. Může se podílet na zvyšování účinnosti systému řízení bezpečnosti pomocí metod analýzy a oceňování rizika.

Literatura

Ferjenčík M.:. Loss Prevention - Prevence ztrát. Učební texty, 2002, Univerzita Pardubice, KTTV. Univerzita Pardubice, KTTV, 2002. Ferjenčík M.:. Soubor prezentací v MSPower Pointu k předmětu Bezpečnostní inženýrství 1 - 7 výukových témat. (je k dispozici na intranetu University Pardubice v programu STAG v době výuky předmětu). JANOVSKÝ B.:. Soubor prezentací v power pointu k předmětu Bezpečnostní inženýrství 1 - 6 výukových témat. MARSHALL V. AND RUHEMANN S. Fundamentals of Process Safety, 2002, IChemE, Rugby. IChemE, Rugby, 2002. CROWL D.A, LOUVAR J.F.:. Chemical process safety: Fundamentals with applications. Second Edition, 2002 Prentice Hall, Upper Saddle River, N.J. Kletz T.:. Learning from Accidents, 1993, Buterworth-Heinemann, Oxford. Buterworth, 1993. Lees F.P. Loss Prevention in the Process Industries, second edition 1996, Buterworth-Heinemann, Oxford. Buterworth, 1980.

Požadavky

Zkouška je písemná. Základní formou zkoušky je příprava zkouškového projektu a diskuse nad ním. Projektem je prověřováno osvojení základních znalostí a aplikačních dovedností. Během semestru jsou znalosti prověřovány testem, jehož výsledek je započítán do celkové klasifikace.

Garant

Ing. Miloš Ferjenčík, Ph.D.doc. Ing. Břetislav Janovský, Dr.

Vyučující

Ing. Miloš Ferjenčík, Ph.D.doc. Ing. Břetislav Janovský, Dr.