Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Safety Engineering (UENM / C964A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UENM / C964A - Safety Engineering, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výchozí pojmy. Typy zdrojů rizika. Etika. Kultura bezpečnosti.2. Havárie v Seveso a Černobylu. Přístup k vyšetřování havárií. Inherentně bezpečnější technologie.3. Zdroje rizika. Scénáře nehod. Úvod do působení zdrojů rizika. Lidský faktor, četnost lidských chyb. Rychlé oceňování zdrojů rizika4. Identifikace zdrojů rizika. Techniky HAZOP a FMEA. Analýza systémů. Analýza stromem poruch.5. Analýza scénářů nehod. Technika stromu událostí. Systémová analýza. Odhady četností scénářů nehod.6. Shrnutí problematiky rozptylů plynů do uceleného souboru. Demonstrace modelů rozptylu na příkladech.7. Shrnutí problematiky požárů plynů do uceleného souboru. Příklady odhadů.8. Shrnutí problematiky výbuchů plynů do uceleného souboru. Demonstrace modelů výbuchu na příkladech.9. Havárie v T2 Laboratories. Odhady následků nehod. Identifikace a odhady četností nehod. Prevence a zmírňování ujetí10. Exotermní reakce jako zdroj rizika. SIS a SIL, tři příklady.11. Určení priorit při řízení rizika. Postup a výsledky analýzy rizika. Použití analýzy rizika k hodnocení reálného systému. Trampoty s řízením bezpečnosti.12. Problémy, s nimiž se analýza rizika obtížně vyrovnává. Vícefázová analýza rizika. LOPA. CPQRA.13. Analýza trhacích prací metodou LOPA. Používání RENO. Simulační analýza rizika. Využití údajů popisujících chování získaných testováním.

Literatura

Crowl LA, Louvar JF:. Chemical Process Safety, Fundamentals with Applications, Third Edition, Pearson Education, Boston, 2011.

Garant

Ing. Miloš Ferjenčík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miloš Ferjenčík, Ph.D.doc. Ing. Břetislav Janovský, Dr.