Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy konstrukce munice (UENM / C965)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UENM / C965 - Základy konstrukce munice, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozdělení munice, základní pojmy. Hmotnostní charakteristiky. Malorážové náboje, Náboje s okrajovým zápalem, Beznábojnicové střelivo. Zkoušení střeliva. Středorážové náboje, jejich uspořádání, základní vlastnosti. Vodící obroučky. Síly působící na střelu za jejího pohybu v hlavni. Stabilita střely v hlavni, součinitel stability střely s vodící obroučkou v hlavni. Pyropatrony a generátory plynu. Ruční granáty. Munice ručních protitankových zbraní. Dělostřelecká munice, skladba jednotného a děleného náboje. Nábojky dělostřeleckého střeliva. Dělostřelecké miny. Neřízené rakety, principy funkce. Letecké neřízené pumy. Zapalovače středorážových nábojů a dělostřelecké munice. Zvláštnosti zapalovačů munice ručních protitankových zbraní, leteckých pum a neřízených raket.

Získané způsobilosti

Posluchač je po absolvování předmětu schopen základní orientace ve vybraných druzích munice a má ucelenější představu o podmínkách, za kterých je výbušina v sestavě munice provozována, s dílčím vědomím rizika, které může práce s municí přinést. Tím se stává kompetentnější při rozhodování ve výzkumu, vývoji a používání výbušin.

Literatura

Grexa, J., Řebíček, V.:. Munice I. 1972 VAAZ Brno. Kolektiv:. Speciální technika, díl I. FMVS, 1976 Praha. Goad, K.J.W., Halsey, D.H.J.:. Ammunition. Royal Military College of Science, Shrivenham, UL, 1981 Brassey´s Publishers Limited. VAAZ Brno, 1972. Řebíček, V. Munice II. 1973 VAAZ Brno. Komenda, J.:. Munice: Ruční granáty, S-1617. 1988 VAAZ Brno. Ludvík, F., Konečný, P.:. Rakety. Část I.( Rakety s motory na tuhou pohonnou hmotu). 1998 VA v Brně U-1153. Sedlák,V., Ludvík, F., Kusák, J. Rakety, S-2121.1977 VAAZ Brno. FMVS, Praha, 1976. Komenda, J.:. Střelivo pro ruční palné zbraně, S- 1998. 1997 VA v Brně.

Požadavky

Ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. Ludvík Juříček, Ph.D.prof. Ing. Jan Kusák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ludvík Juříček, Ph.D.prof. Ing. Jan Kusák, CSc.Ing. Vojtěch Pelikán, Ph.D.