Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Introduction into Explosives (UENM / C965A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UENM / C965A - Introduction into Explosives, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Příprava 4-nitroanilinu: Nitrace na aromatickém jádře, chránění aminoskupiny, analytická technika - tenkovrstvá chromatografie (TLC): teorie, provedení, aplikace na výbušiny, literární zdroje.2. Příprava 1-chlor-2,4,6-trinitrobenzenu: Substituce nukleofilní aromatická, tepelně stabilní výbušiny. Analytická technika - Infračervená spektrofotometrie (IČ): vibrace základních skupin vyskytujících se v energetických materiálech, měření spekter3. Příprava N,N´-dinitroethan-1,2-diaminu: Příprava primárních aminů. Bazicita aminů, amidů a primárních nitraminů. Ekologická problematika odpadu po přípravě nebo výrobě výbušin. Analytická technika: Ultrafialová a viditelná spektrofotometrie (UV-VIS).4. Příprava 1,3,5-trinitro-1,3,5-triazinanu: Nitrolýza na terciárním dusíku, sekundární nitraminy. Analytická technika Vysoceúčinná kapalinová chromatografie (HPLC)5. Barevné reakce využitelné k detekci výbušin: Identifikace neznámých vzorků výbušin na základě jejich barevných reakcí s chemickými činidly. Jejich využití v laboratorní a kriminalistické analýze neznámých vzorků6. Příprava dinitrátu ethyleglykolu: Esterifikace alkoholů kyselinou dusičnou. Bezpečnost při přípravě esterů kyseliny dusičné. Využití diferenční termické analýzy (DTA).7. Měření detonační rychlosti: Nové metody měření detonační rychlosti. Měření detonační rychlosti spolehlivějším optickým způsobem (Explomet na určité druhy trhavin selhává).8. Stanovení brizance výbušin: Seznámení s metodami stanovení brizance podle Kasta a Hesse. Praktické provedení testu a porovnání brizance jednotlivých trhavin9. Tváření výbuchem: Seznámení s principy tvarování/lisování výbuchem. Příprava matrice a sestavy pro lisování. Výběr vhodné trhaviny.10. Lití a kumulace: Příprava lité a lité kumulativní nálože TNT, ověření funkčnosti připravené nálože.11. Stanovení citlivosti ke tření a nárazu: Seznámení s metodami stanovení citlivosti energetických materiálů ke tření a nárazu. Proměření zadaných vzorků.12. Spalná kalorimetrie, ukázka stanovení citlivosti k elektrostatické jiskře: Seznámení s metodou stanovení spalného tepla pomocí spalné kalorimetrie. Stanovení spalného tepla dodaného vzorku. Seznámení a ukázka stanovení citlivosti k elektrostatické jiskře. Popis možných metod.13. Práce s pyrotechnickými výrobky: Ukázka činnosti a zacházení s výrobky technické a civilní pyrotechniky. Ukázka funkce pyrotechnických výrobků pro automobily. Ohňostrojné práce za použití bezdrátového odpalovacího zařízení.

Garant

doc. Ing. Zdeněk Jalový, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Zdeněk Jalový, Ph.D.Ing. Marcela Jungová, Ph.D.doc. Ing. Robert Matyáš, Ph.D.Ing. Jiří Pachmáň, Ph.D.Ing. Vojtěch Pelikán, Ph.D.Ing. Jakub Šelešovský, Ph.D.