Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistické zpracování experimentál. dat (UOCHT / C107)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOCHT / C107 - Statistické zpracování experimentál. dat, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy matematické statistiky.Základy bodového odhadu.Základy intervalového odhadu.Testování statistických hypotéz.Průzkumová analýza jednorozměrných dat.Analýza rozptylu.Korelační analýza.Lineární regresní analýza.Nelineární regresní analýza (jednorozměrné optimalizační metody, vícerozměrné optimalizační metody komparativní a derivační).Vícerozměrná náhodná veličina.Vícerozměrná statistická analýza - metody s latentními proměnnými (metoda hlavních komponent PCA, faktorová analýza FA, metoda konjugovaných odchylek CDA, metoda modelování latentních proměnných ModLaV, kanonická korelace CC, metoda projekce latentních struktur PLS).Vícerozměrná statistická analýza - klasifikační metody (diskriminační analýza, metody shlukové analýzy aglomerativní a divizní).Kalibrace.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu je posluchač schopen orientace v jednotlivých používaných matematicko-statistických metodách a zejména v možnostech a způsobech jejich aplikací. Pro zpracování daného problému je odborně připraven zvolit vhodnou metodu, setřídit a zpracovat vstupní data a po jejich zpracování pak interpretovat a analyzovat zjevné ev. skryté zákonitosti v datech obsažené. Na základě toho je potom zpětně schopen lépe koncipovat či optimalizovat vybranou část chemického experimentu nebo výrobního procesu.

Literatura

Pytela O.:. Chemometrie pro organické chemiky. Skriptum. Univerzita Pardubice 2003. Meloun M., Militký J.:. Kompendium statistického zpracování dat. Academia, Praha 2002. Exner O.:. Korelační vztahy v organické chemii. SNTL. Praha 1981. Meloun M., Militký J.:. Statistické zpracování experimentálních dat. Sbírka úloh. Univerzita Pardubice 1996.

Požadavky

Pochopení a aktivní znalost učiva v rozsahu sylabu. Základní ovládání práce na PC. Procvičování práce se statistickým software

Garant

Ing. Patrik Pařík, Ph.D.

Vyučující

Ing. Patrik Pařík, Ph.D.