Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stereochemie (UOCHT / C115)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOCHT / C115 - Stereochemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět stereochemie. Matematický popis struktury molekul v prostoru. Prvky symetrie a operace symetrie. Bodové grupy symetrie. Důsledky symetrie ve UV-VIS spektroskopii, vibrační spektroskopii, NMR spektroskopii a v dalších fyzikálních vlastnostech molekul. Rotační izomerie necyklických a cyklických sloučenin, konformace a její popis. Stereochemie složitých a substituovaných cyklických sloučenin. Chiralita, centrální chiralita a její popis. Osová chiralita, planární chiralita a helicita. Fyzikální projevy chirality. Dělení racemátů. Metody studia prostorového uspořádání molekul. Stereochemický průběh adičních reakcí. Stereochemický průběh eliminačních a substitučních reakcí. Stereochemický průběh přesmyků. Sterické efekty a sterické ovlivnění reakčního centra. Zákon zachování orbitalové symetrie a jeho aplikace na pericyklické reakce. Organická syntéza chirálních sloučenin. Organická syntéza s použitím enantioselektivních katalyzátorů. Stereochemie biologicky významných sloučenin. Stereochemie nanočástic a molekulárních celků vznikajících samoskladbou.

Získané způsobilosti

Znalost fyzikálních, chemických a biologických vlastností souvisejících s prostorovým uspořádáním molekul.

Literatura

Červinka O.:. Enantioselektivní reakce v organické chemii. 1985, Academia, Praha. Eliel E. S.:. Stereochemie uhlíkatých sloučenin. 1970, Academia, Praha. Potapov M. V.:. Stereochemie. 1986, SNTL, Praha. Fišer J.:. Úvod do molekulové symetrie: aplikace teorie grup v chemii. 1980, SNTL, Praha. Červinka O. a kol.:. Chemie organických sloučenin, díl 1. SNTL, Praha 1985. Ramsay O. B:. Stereochémia. Univerzita Komenského, Bratislava 2000.

Požadavky

Znalost organické chemie.

Garant

doc. Ing. Pavel Drabina, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Drabina, Ph.D.prof. Ing. Oldřich Pytela, DrSc.