Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Číslicové zpracování signálů a informací (KE / ACSIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / ACSIK - Číslicové zpracování signálů a informací, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Klasifikace signálů: Signály periodické, neperiodické, náhodné, kauzální a nekauzální.2. Signály ve spojitém a v diskrétním čase.3. Základní charakteristiky signálů: střední hodnota, výkon, energie, korelační funkce.4. Příklady vybraných signálů: Pravoúhlý impuls, Diracův impuls, jednotkový impuls.5. Spektrální reprezentace signálů: Fourierova řada a Fourierova transformace,6. DTFT, DFT.7. Pásmové signály: Hilbertova transformace, obálka, fáze, kmitočet.8. Pásmové signály II: komplexní obálka, vzorkování pásmového signálu.9. Spojité soustavy: Klasifikace, LS soustavy, reprezentace ve frekvenční a časové oblasti,10. Spojité soustavy II: vlastnosti výstupního signálu, stabilita a kauzalita.11. Diskrétní soustavy: Klasifikace, diferenční rovnice, Z-Transformace, charakteristiky LS diskrétních soustav v časové a frekvenční oblasti12. Diskrétní soustavy: vlastnosti výstupního signálu, stabilita diskrétních soustav.13. Úvod do náhodných signálů: Popis a charakteristiky náhodných signálů, stacionární a ergodické signály, autokorelační funkce a výkonové spektrum náhodných signálů, náhodné signály a LTI soustavy.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student znát principy číslicového zpracování signálů. Student bude umět využívat potřebný matematický aparát pro ČZS - Fourierova transformace, DFT, FFT nezbytný pro správný převod analogových signálů na číslicový tvar.

Literatura

Uhlíř., Sovka. Číslicové zpracování signálu. Mitra, S.,K. Digital Signal Processing. McGraw Hill, 2006. Proaksis, J.,G., Manolakis, D., G. Digital Signal Processing (Fourth Edition). Prentica Hall, 2007.

Požadavky

Student musí v průběhu semestru i při závěrečné zkoušce prokázat porozumění řešeným problémům a schopnost samostatně pracovat na zadaných problémech, aktivní účast na cvičeních. Konkrétní požadavky budou studentům sděleny vyučujícím v prvním týdnu semestru.

Garant

Ing. Jan Pidanič, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Němec, Ph.D.Ing. Jan Pidanič, Ph.D.