Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Algoritmizace a základy programování (KE / IAZPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KE / IAZPE - Algoritmizace a základy programování, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu, algoritmizace, programovací jazyky, první program v C#.Základy programování v C# - vybrané datové typy, proměnné, přiřazení, aritmetické operátory a výrazy, jednoduché I/O.Výrazy, logické a relační operátory. Řídící struktury - bloky, podmínky, cyklus for.Dokončení řídících struktur - cykly while, do-while, příkazy break, continue, přepínač. Reprezentace dat v paměti počítače, datové typy.Typová konverze. Metody - základy, definice, volání. Komentáře.Metody - volání hodnotou a odkazem. Struktura programů. Přetěžování metod. Matematické funkce.Pole - jednorozměrná a vícerozměrná, vytváření, práce s poli. Pole a metody.Algoritmy řazení - bubble, insert, select sort. Řazení v C# prakticky.Algoritmy vyhledávání - sekvenční a binární. Obsluha chyb v programech, úvod do výjimek.Kódování znaků - ASCII, Unicode. Práce s řetězci - BCL třída String.Práce se soubory - úvod, textový a binární soubor, otevření a uzavření souboru. Čtení a zápis do textových souborů.Základní datové struktury - Spojový seznam, fronta, zásobník, hash tabulka.Úvod do problematiky složitosti.Formát XML.

Získané způsobilosti

Procedurálně orientované programování.

Literatura

Virius, M. C# pro zelenáče. Neocortex. KOPP. ISBN 8072321765.Nagel, Ch., Evjen, B., Glynn, J., Skinner, M.W. C# 2005 - Programujeme profesionálně. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 80-251-1181-4.Liberty, J. Programming C#, O´Reilly, 2001. Gunnerson, E. Začínáme programovat v C#. Computer Press, 2001.

Požadavky

Podmínky k zápočtu: Docházka na cvičení je povinná 100% účast. Náplní cvičení je řešení praktických úloh z programování. Část úkolů je řešena vzorově cvičícím, část pak jako samostatná práce studentů s možností konzultace. První podmínkou získání zápočtu je absolvování naprogramování jednoduché úlohy dle již probrané látky.Druhou podmínkou k získání zápočtu je semestrální práce, kterou představuje samostatný vývoj programu střední obtížnosti. Semestrální práci si student vybere do konce 11. týdne a zadání prokonzultuje s vyučujícím. Semestrální práci poté student musí odevzdat a obhájit u vyučujícího do konce prvního týdne zkouškového období. Předmět je zakončen zkouškou, která obsahuje písemný test - 3 teoretické otázky z předem daného seznamu

Garant

doc. Ing. František Dušek, CSc.Ing. Marek Pola

Vyučující

Ing. Marek PolaIng. Marek Pola